Maatregelen tegen opgevoerde fatbikes
Opgevoerde elektrische fietsen zoals fatbikes veroorzaken steeds meer onrust in het Amsterdamse verkeer. Amsterdam probeert de overlast op het fietspad te beperken met meer voorlichting en politiecontroles, én heeft een brief naar de minister gestuurd.
Snelle e-bikes zijn in opkomst in Amsterdam. Uit onderzoek blijkt dat Amsterdamse fietsers zich onveiliger voelen op het fietspad door de toenemende drukte en snelheidsverschillen. Ook het aantal fietsongevallen neemt de laatste jaren toe. De populariteit van fatbikes in Amsterdam helpt daarbij niet. Deze elektrische fietsen met dikke banden zijn vaak opgevoerd en halen gemakkelijk snelheden ver boven de 25 kilometer per uur. Veel bestuurders zijn kinderen en tieners Ze rijden op hoge snelheid zonder helm rond, terwijl ze (ook) nog niet het verkeersinzicht hebben van een volwassene Daarnaast zijn de remmen van deze fietsen niet gemaakt voor deze hoge snelheden. Dit alles brengt grote risico’s met zich mee op ongelukken met veel schade.
Meer voorlichting
Opgevoerde e-bikes met ondersteuning boven de 25 kilometer per uur zijn illegaal op de openbare weg. Als berijders betrokken raken bij een ongeval zijn ze niet verzekerd. Bij bestuurders onder de 18 jaar komen de kosten van ontstane schade dan bij de ouders terecht.
Veel fatbike-bestuurders en hun ouders zijn niet op de hoogte van de regels en risico’s. Daarom is Amsterdam gestart met het verspreiden van informatie hierover. Zo zijn ouders over de risico’s geïnformeerd via de scholen en krijgt het onderwerp ook een plek in het verkeersonderwijs.
Meer politiecontroles
Ook gaat de politie meer controleren op opgevoerde en illegale e-bikes en fatbikes. Begin 2024 beschikken zij over een speciale rollerbank waarmee veel beter kan worden gecontroleerd of elektrische fietsen opgevoerd zijn. Er worden boetes uitgedeeld en bij grove overtredingen neemt de politie de e-bike in beslag.
Brief aan minister
Amsterdam is niet de enige Nederlandse gemeente die worstelt met dit probleem. De stad heeft met 43 andere gemeenten een brief gestuurd naar de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Daarin vragen de gemeenten om maatregelen op korte termijn, zoals een landelijk verbod op de verkoop van opvoersetjes en het instellen van een minimumleeftijd voor het gebruik van e-bikes.