Update: resultaten Ping if you care nu toegankelijk via een nieuw dashboard Trajan
Update: Data openbaar toegankelijk via Trajan dashboard
Vanaf nu zijn de data voor iedereen online beschikbaar via een nieuw dashboard van Trajan(zie hier de Engelse versie). Hier kan tot op straatniveau informatie gevonden worden over waar fietsers de pingknop gebruikten en wat ze daar tegenkwamen. Ook de data van de fietstelweek en informatie over de routes die fietsers kiezen, is te vinden op het nieuwe dashboard.
Hulp nodig bij het gebruik van het dashboard? Bekijk hier de instructievideo (alleen Nederlands).
Lees hieronder het gehele artikel:
Gemiddeld beoordeelden fietsers in Amsterdam fietsen met meer dan voldoende. Dus wat kan er verbeterd worden en waar zijn fietsers al blij mee? De pilot Ping if you Care geeft ons een beter beeld van de fietservaring van Amsterdamse fietsers en belicht wat zij belangrijk vinden. In het voorjaar van 2019 gaven 701 fietsers feedback op hun fietservaringen met behulp van een innovatieve app en een ‘ping-knop’. Met deze methode gaven ze inzicht in hun rijervaring en identificeerden ze conflictpunten. Zo verzamelden we waardevolle informatie voor onze programma’s om het fietsen te verbeteren. Wat het opleverde en wat we doen met de resultaten, leest u hieronder.
Hoe werkt het?
De ping-knop is een klein apparaatje dat met Bluetooth gekoppeld is met een app op een smartphone. Tijdens het fietsen wordt de fietsroute geregistreerd en kunnen fietsers op hun ‘ping-knop’ klikken wanneer ze een opmerkelijke locatie tegenkomen. Zoals een moeilijke verkeerssituatie of slecht wegdek of juist een positieve ervaring als ‘vlot doorfietsen’.
Na de rit wijzen deelnemers hun ‘pings’ toe aan een van de acht categorieën met in totaal 46 verschillende items. De categorieën gaan zowel over positieve als over negatieve ervaringen met de infrastructuur, snelheid, luchtkwaliteit of gedrag van medeweggebruikers. In het project verzamelden we zo’n 30.000 pings op verschillende locaties in Amsterdam.
Over dit project
Hieronder staan enkele feiten over het Ping if you Care project.
- Periode van pingen: 22 maart – 19 april 2019, vier weken
- Aantal uitgedeelde ping-knoppen: 986
- Aantal deelnemers met minimaal 1 ping: 701
- Totaal aantal pings: 43.737, waarvan 30.825 in een categorie is ingedeeld.
- Totaal aantal gefietste kilometers terwijl de app was ingeschakeld: 90.289
- Categorieën die de meeste pings kregen: oncomfortabel fietsen en vertraging
Resultaten
De gemeente gaat de resultaten van Ping if you Care gebruiken bij het realiseren van verbeteringen voor fietsers. Zo onderzoeken we op plekken waar veel fietsers snelheidsverlies meldden of we de verkeerslichten beter kunnen afstellen voor fietsers. Locaties met veel pings over slecht wegdek zullen met prioriteit worden verbeterd.
Alle informatie uit het project Ping if you Care is nu niet meer via Cycleprint maar via Trajanbeschikbaar. Op dit platform vind je informatie op straatniveau over locaties waar fietsers pings maakten en wat ze er tegenkwamen. Daarnaast is er informatie over de gereden routes te vinden. Alle informatie is geanonimiseerd. In dit document vindt u analyses van de gegevens.
Datablogger Dirk Kloosterboer heeft een nadere analyse gemaakt van de resultaten van Ping, die u hier kunt vinden. Op 6 juni 2019 zijn de resultaten van Ping if you Care Amsterdam besproken in Pakhuis de Zwijger. Meer informatie en de uitzending van deze bijeenkomst vindt u hier.
Geleerde lessen
Met Ping if you Care kregen we inzicht in routes en ervaringen van fietsers in Amsterdam. Dit helpt ons om prioriteiten te stellen in ons fietsbeleid en -acties.
Location
City of Amsterdam
Amsterdam
Interesting documents
Nov 12, 2020