Fietsinnovatielab: Waarom is sociale veiligheid belangrijk voor fietsers?
Iedereen veilig en ontspannen op de fiet
Waarom is sociale veiligheid voor fietsers belangrijk? Ruim zeven op de tien jongeren voelen zich wel eens onveilig tijdens het fietsen in het donker, voornamelijk vanwege straatintimidatie. Dat blijkt uit een onderzoek van TeamAlert onder ruim 1000 jongeren.
Uit het onderzoek blijkt dat 81% van de jongeren sneller gaat fietsen zodra zij zich onveilig voelen. Daarnaast stuurt 78% een appje naar vrienden bij thuiskomst na het fietsen en 72% stuurt een berichtje voor het vertrek. Ook geven de jongeren aan dat ze vaak hun telefoon vasthouden onderweg, ook al is dit verboden. Ze kunnen dan (nep)bellen en gebruiken hun smartphone om zich veiliger te voelen onderweg. Telefoongebruik in het verkeer kan gevaarlijk zijn, maar de ondervraagde jongeren vinden hun persoonlijke gevoel van veiligheid onderweg belangrijker dan de verkeersveiligheid. Lees hier meer over het onderzoek van TeamAlert.
9 op de 10 mensen voelt zich wel eens onveilig tijdens het fietsen
Een onderzoek van de Fietsersbond heeft vergelijkbare resultaten. Slechts 12% van de ondervraagden voelen zich nooit onveilig tijdens een fietsrit in het donker. Dat betekent dat bijna 9 op de 10 mensen zich wel eens onveilig voelt. Dat is zonde, want fietsen kan zo’n mooie beleving zijn! In het onderzoek blijken fietsers zich het meest onveilig te voelen in het buitengebied (55%), in of rondom tunnels (49%), in parken zonder verlichting (48%) en in bosrijk gebied (43%).
Een grote angst voor veel fietsers is om lastig gevallen te worden (55%) tijdens hun fietsrit in het donker. Een derde van de ondervraagden heeft wel eens te maken (gehad) met straatintimidatie op de fiets in het donker, zoals nageroepen worden, nagestaard worden, zich bekeken voelen of anderen die de weg blokkeren. Lees hier meer over het onderzoek van de Fietsersbond.
Fietsinnovatielab 2023
De onderzoeken geven aan dat sociale veiligheid een belangrijk thema is dat meer aandacht verdient. Er zijn nog veel meer situaties waarin de sociale veiligheid voor fietsers onder druk staat. Heb jij ervaring met dit soort situaties? En weet jij hoe deze situaties verbeterd kunnen worden? Doe dan mee met ons Fietsinnovatielab!
Stuur uiterlijk 30 maart jouw idee in en maak kans op € 1.000,- en de mogelijkheid om het idee verder uit te werken in samenwerking met professionals van de Gemeente Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam. Hiervoor is een uitvoeringsbudget van maximaal € 15.000,- beschikbaar.
Op deze pagina vind je alle benodigde informatie om mee te doen.