Informatie voor deelnemers
Op deze pagina lees je alle informatie die je nodig hebt om deel te nemen aan het Fietsinnovatielab 2023
Dit jaar zijn we op zoek naar ideeën en innovaties waardoor mensen een veiliger gevoel krijgen tijdens het fietsen, om zo het fietsen nog leuker te maken.
Fietsen wordt namelijk niet in alle situaties als plezierig ervaren. Denk bijvoorbeeld aan fietsen in het donker, nageroepen worden terwijl je fietst, aggressie tussen verkeersdeelnemers… je hebt zelf misschien ook wel ervaringen met onprettige situaties op de fiets.
Meedoen?
Het Fietsinnovatielab is gesloten! We hebben 31 ideeën ontvangen.
Op deze pagina vind je alle inzendingen. Lees alles door en stem op jouw favoriete ideeën! De publieksstemming is geopend en stemmen kan tot 30 april 2023. Deel de inzendingen op jouw sociale media en verzamel zoveel mogelijk stemmen!
De tien favoriete ideeën mogen op 17 mei het idee pitchen aan onze juryleden. Op 31 mei maken we bekend wie er gewonnen heeft. De winnaar ontvangt € 1.000,- en de kans om het idee in het echt te realiseren!
Beoordelingsproces
Het beoordelingsproces van de inzendingen bestaat uit verschillende fases.
- Na de deadline kunnen de inzenders hun idee promoten in hun netwerk. Het publiek stemt op de beste ideeën. Uit de publieksstemming wordt een top-5 beste ideeën geselecteerd.
- Een officiële begeleidingsgroep – bestaande uit medewerkers van de gemeente Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam – selecteert ook een top-5 van de meest aansprekende ideeën. Zij hanteren dezelfde criteria als de jury.
- Met de top-5 van de publieksstemming en de top-5 van de de officiële begeleidingsgroep samen zijn de tien beste ideeën geselecteerd*. De bedenkers van de tien beste ideeën mogen op 10 mei hun idee presenteren aan een jury die bestaat uit toonaangevende professionals.
- Deze jury bepaalt welk idee het beste is en maakt dit bekend tijdens de prijsuitreiking op 31 mei!

Planning Fietsinnovatielab 2023
Hieronder vind je een globale planning van het Fietsinnovatielab 2023.

Beoordeling van de inzendingen
Beoordelingscriteria
De jury beoordeelt de inzendingen op verschillende criteria. Let daarom bij jouw inzending op de volgende punten:
- Innovatief & origineel
- In hoeverre is het idee vernieuwend in de regio Amsterdam
2. Aantonen van een positieve impact
- Hoe kun je op basis van dit idee aantonen dat de fietsverkeersveiligheid wordt verbeterd?
3. Relevantie
- Herkennen veel fietsers zich in het probleem dat de inzender voorlegt?
- Draagt de oplossing bij aan een beter gevoel van sociale veiligheid op fietspaden?
4. Haalbaarheid
- Is het idee al uitgewerkt tot een uitgebreid concept dat zo uitvoerbaar is, of is het een los idee dat nog veel denkwerk vereist?
- Kan de bedenker zelf een rol spelen in het ontwikkelen van de pilot?
- Kan het idee uitgevoerd worden in de regio Amsterdam - binnen het uitvoeringsbudget van € 15.000 euro en binnen een tijd van ongeveer een jaar?
- Is het idee juridisch/ethisch haalbaar en uitvoerbaar?
5. Opschaalbaarheid
- Kan dit idee op meer plekken in de Vervoerregio Amsterdam toegepast worden?
Jouw inzending
Het is handig om bij jouw inzending duidelijk te maken op welke doelgroep jij je richt. Denk jij bijvoorbeeld aan kinderen die naar school fietsen, toeristen die nieuw zijn in Amsterdam, ouderen die boodschappen willen halen op de fiets of vrouwen die in het donker fietsen? Of misschien een heel andere groep? Maak dit duidelijk – en beschrijf vervolgens de situatie waarin de doelgroep problemen ervaart met sociale veiligheid. Je bent helemaal vrij in welke situatie jij kiest en op welke doelgroep jij je richt. Jouw inzending moet wel aan een aantal eisen voldoen.
Dit is wat je moet inzenden:
- Een PDF-document met daarin:
- Een titel/slogan voor jouw idee. Deze slogan plaatsen we op onze website voor de publieksstemming.
- Een samenvatting van het probleem en jouw oplossing (maximaal 200 woorden). Deze samenvatting plaatsen we op onze website voor de publieksstemming.
- Beschrijving van het probleem: Waarvoor heb jij een oplossing bedacht? Beschrijf de situatie/ de doelgroep voor jouw oplossing/ de locatie. (maximaal een halve pagina A4).
- Op deze pagina vertel je welk probleem in de regio Amsterdam je wilt aanpakken. Hoe ben je bij dit probleem gekomen? Hoe uit dit probleem zich? Welke gegevens ondersteunen dit probleem? En hoe groot is dit probleem?
- Beschrijving van de oplossing: Wat heb jij bedacht om fietsen in die situatie leuker te maken of om fietsers zich veiliger te laten voelen? (maximaal 1,5 pagina A4).
- In maximaal anderhalve pagina licht je jouw idee zo concreet mogelijk aan ons toe. Overtuig ons hoe we de juiste mensen kunnen bereiken, wat jouw idee gaat oplossen en opleveren, en waarom het gaat werken. Let op de criteria die de jury hanteert.
2. Een visualisatie/afbeelding/illustratie van jouw idee in PDF/Word/JPEG/JPG. (maximaal één A4-pagina, maximaal 5MB)
- De visualisatie gebruiken we voor online publicatie op onze website. De afbeelding is eigendom van de indiener en het copyright berust bij de indiener.
Op de hoogte blijven?
- Volg onze LinkedIn pagina;
- en/of ontvang onze nieuwsbrief.
Dan weet je zeker dat je niks mist!
Vragen?
Heb je vragen over het ABC Fietsinnovatielab?
Stuur dan een e-mail naar bikecity@amsterdam.nl. We streven ernaar binnen twee werkdagen te reageren. Alle antwoorden worden bewust openbaar gemaakt zodat iedereen toegang heeft tot dezelfde informatie.
Veel plezier en succes!
