Fietsinnovatielab: Gert-Jaap Hoekman
“Keep it simple”
Het Fietsinnovatielab vraagt ideeën om sociale veiligheid van fietsers te verbeteren. Een toonaangevende jury beoordeelt de inzendingen. Hoofdredacteur van NU.nl Gert-Jaap Hoekman is één van deze juryleden. Wat vindt hij van het thema ‘sociale veiligheid’, en waar gaat hij op letten als ze de ideeën beoordeelt? We stellen Gert-Jaap kort voor.
Wat is jouw betrokkenheid met de fiets?
“Ik ben regelmatig op het fietspad te vinden, soms ook in en rond Amsterdam. Daarnaast ben ik liefhebber van het wielrennen, dit doe ik zelf ook af en toe. Tijdens het fietsen merk ik dat de sociale veiligheid een belangrijk thema is. Zo zie je bijvoorbeeld vaak grote groepen wielrenners voorbijkomen. Die groepen zijn niet vanzelfsprekend gevaarlijk, maar kunnen wel een onveilig gevoel geven.”
Heb je zelf ervaring met sociale (on)veiligheid tijdens het fietsen?
“Je ziet vaak dat de combinatie van verschillende weggebruikers vaak lastig is. Wielrenners, thuisbezorgers, ouderen en kinderen fietsen allemaal op hetzelfde fietspad, wat niet altijd bijdraagt aan een prettige fietsbeleving. Als wielrenner worstel ik bijvoorbeeld met het gebruik van de fietsbel. De fietsbel wordt eigenlijk te weinig gebruikt in het verkeer. Als je het dan wel gebruikt, schrikken mensen daar vaak van of kom je agressief over – terwijl je alleen maar mensen wilt waarschuwen. Dit vind ik wel een interessant onderwerp, want hoe waarschuw je andere fietsers zonder onaardig over te komen?
Een heel leuk voorbeeld van het stimuleren van sociale veiligheid zie ik bij een fietspad waar ik regelmatig langs fiets, bij het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht. Daar staat een bord met de tekst: ‘Op dit fietspad mag je fluiten’. Of mensen ook daadwerkelijk gaan fluiten of niet, dat weet ik niet. Maar ik word er wel vrolijk van als ik dat bord zie.”
Waar ga je op letten bij het beoordelen van de inzendingen?
“In mijn werk houd ik mij veel bezig met innovatie. Bij de presentaties ga ik er daarom op letten of inzendingen echt innovatief is. Wat ik belangrijk vind: keep it simple. Is een oplossing wel echt een oplossing? Ik ga erop letten of er goed nagedacht is over of de oplossing echt werkt – of hoe je dat in de pilot kan testen.”