Zelf je fiets leren repareren in de Bike Kitchen
De Bike Kitchen in de kelder van de universiteitscampus op Roeterseiland is een groot succes. De do-it-yourself fietswerkplaats is sinds september driemaal per week open, en tot nu toe elke dag volgeboekt.
‘Het is een onwijs succes’, zegt projectleider Romée Nicolai. Zowel studenten, medewerkers als buurtbewoners hebben de Bike Kitchen van de Universiteit van Amsterdam weten te vinden. Een Bike Kitchen is een do-it-yourself fietswerkplaats waar mensen kunnen leren hoe zij hun eigen fiets repareren, onderhouden en daardoor langer behouden. Naast gereedschap en een professioneel-uitgeruste ruimte, is er altijd ondersteuning van een ‘bike mechanic’. Dat is iemand die bezoekers helpt en adviseert tijdens het uitvoeren van de fietsreparatie.
Handen op de rug
‘De mechanics hebben de ervaring en de skills, maar ze helpen met de handen op de rug.’, zegt Nicolai. Allerlei fietsproblemen komen voorbij: kapotte remmen, spaakproblemen, kettingen die eraf liggen, lekke banden. Maar ook bij simpele dingen als het oppompen of plakken van een band kunnen velen nog hulp gebruiken. De Bike Kitchen is daarnaast een ontmoetingsplek waar bijvoorbeeld workshops worden gegeven. Er is een community aan verbonden die inmiddels 40 leden heeft. Allemaal vrijwilligers die betrokken willen zijn bij de invulling en ondersteuning van het initiatief.
Waarde van de fiets
De Bike Kitchen heeft drie doelstellingen: Het stimuleren van autonomie; met een fiets heb je de beschikking over mobiliteit, een leerplek faciliteren en ervoor zorgen dat mensen bewust worden van de waarde van hun fiets.
Nicolai: ‘De hele maatschappij is serviceafhankelijk geworden. Mensen weten inderdaad niet meer hoe ze een band moeten plakken en zijn zich niet bewust van de waarde van hun fiets. Vroeger zat er nog een levenslange garantie op producten, maar nu worden er per jaar tienduizenden ‘weesfietsen’ in de stad weggegooid in de gracht of niet opgehaald bij het fietsdepot. Wij willen dit voorkomen en bijdragen aan een circulaire economie. Dit doen we door bewustwording te ontwikkelen over de waarde van hun fiets, zodat mensen fietsen niet enkel blijven zien als tijdelijk vervoermiddel maar zich de fiets ‘eigen’ maken.’
Berlijn, Helsinki, Barcelona
De Bike Kitchen van UVA is niet de enige in de wereld. Het idee is ontstaan in de Verenigde staten waar op diverse plekken dergelijke werkplaatsen zijn. Ook in Europa is het inmiddels doorgedrongen: Berlijn, Helsinki en Barcelona.
In Amsterdam Zuidoost is ook een Bike Kitchen gestart.
Nicolai heeft de Bike Kitchen opgezet samen met ‘fietsprofessor’ Marco Te Brömmelstroet van het Urban Cycling Institute van de UVA. Naast de Universiteit van Amsterdam, zijn fietsgroothandel PENDLR/ Kruitbosch en het Urban Cycling Institute belangrijke partners van de Bike Kitchen.
Voor verdere uitgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden is de Bike Kitchen op zoek naar meer partijen die hierin een rol willen spelen en open staan voor samenwerking. Hiervoor kun je contact opnemen met de Bike Kitchen. Zie ook: student.uva.nl/bikekitchen.