Kunnen fietspaden duurzamer?
Kunnen fietspaden duurzamer?
Geen vervoermiddel zo duurzaam als de fiets. Om fietsen te stimuleren willen we wereldwijd het liefst duizenden kilometers fietspad erbij. Maar kunnen die fietspaden zelf ook niet duurzamer? Een paar experimenten op een rij.
Fietspaden worden doorgaans van asfalt gemaakt. Mooi materiaal dat bewezen heeft zeer geschikt te zijn voor dat doel. Maar de materialen waarmee het gemaakt wordt zijn niet altijd even duurzaam. Zo wordt bitumen, het bindmiddel in asfalt, uit aardolie gedestilleerd. En bij het aanleggen van asfalt komt veel CO2 vrij, omdat het asfalt een hoge temperatuur moet hebben.
Asfalt met olijfolie
Sinds november 2021 doet de gemeente Amsterdam in het Amsterdamse Bos mee aan een proef met duurzamer asfalt. Een deel van een wandel- en fietspad in het bos heeft een onderlaag van asfalt, gemengd met plantaardige biobased olie (olijfolie) gekregen. Deze laag is milieuvriendelijker omdat hij koud kan worden aangelegd. Dat scheelt veel aardgas en daardoor CO2- uitstoot. Naast het proefvak is door bouwer Dura Vermeer ook een laag traditioneel asfalt aangelegd, om te kunnen vergelijken. Half mei 2022 is dat onderzoek afgerond.
Geen bitumen maar toiletpapier
Je kunt ook experimenteren met de samenstelling van het asfalt. Als bindmiddel kun je in plaats van bitumen ook cellulose uit gebruikt toiletpapier in het asfalt stoppen. Dat is in ruime mate voorhanden. Bij de rioolwaterzuivering wordt het wc-papier uit het rioolwater gefilterd. Daarna wordt het papier schoongemaakt en de cellulose – de vezels die nodig zijn om het bindmiddel te maken – eruit gehaald. Deze methode wordt steeds vaker toegepast. Maar nog niet in de Amsterdamse regio.
Rijden op zonnepanelen
Ook duurzaam: de ruimte dubbel gebruiken. Wat te denken van een fietspad dat tegelijk zonne-energie opwekt? In Maartensdijk is vorig jaar het langste zonnefietspad ter wereld aangelegd: 330 meter fietspad gemaakt van betonblokken waarin zonnecellen zijn verwerkt die duurzame energie opwekken. De opgewekte energie kan 40 huishoudens van stroom voorzien, maar kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld straatverlichting.