Algemene informatie

Fietsinnovatielab

Jaarlijks organiseert Amsterdam Bike City het Fietsinnovatielab!

Met het Fietsinnovatielab nodigt Amsterdam Bike City professionals en geïntereseerden uit om mee te denken over uitdagingen omtrent het thema Fiets in de regio Amsterdam. Op deze pagina staat alle informatie over vorige Fietsinnovatielabs en toekomstige edities.

Er is een nieuw Fietsinnovatielab geopend! Stuur jouw ideeën in voor 30 maart 2023

De uitdaging van 2023: Samen veilig en prettig fietsen

🚲 Voel jij je altijd veilig op de fiets? Of maak je net als andere fietsers wel eens vervelende situaties mee? Denk aan fietsen in het donker, nageroepen worden of agressie tussen verkeersdeelnemers. Dit zijn allemaal voorbeelden van Sociale Veiligheid*. Voor het tweede ABC Fietsinnovatielab zoeken we naar de meest innovatieve oplossing om de sociale veiligheid tijdens het fietsen te verbeteren. Hierdoor voelen fietsers zich veiliger op de weg en wordt fietsen nog leuker!

⚠️ 'Sociale veiligheid' is een belangrijk thema dat meer aandacht verdient. Met dit Fietsinnovatielab willen we de fietsbeleving in de regio Amsterdam verbeteren. Jij kunt ons helpen! Heb jij een goed idee om de sociale veiligheid in specifieke situaties te verbeteren? Ga dan de uitdaging aan en doe tussen 15 februari en 30 maart mee met ons Fietsinnovatielab!

De winnaar ontvangt € 1.000,-, exposure op sociale media en de kans om het idee in het echt te realiseren! Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om mee te doen.

*Wat is sociale veiligheid? Sociale veiligheid verwijst naar hoe veilig iemand zich in het openbaar voelt in situaties waarin mogelijk gevaar bestaat door acties van andere mensen. Voorbeelden van situaties waarin de sociale veiligheid tijdens het fietsen in gevaar kan komen: agressie tussen fietsers, in het donker naar huis fietsen na het sporten, kinderen die naar school fietsen of toeristen die niet bekend zijn met Amsterdam en de sociale normen. In al deze situaties kan het gedrag van andere mensen je een onveilig gevoel geven op de fiets.

Eerdere Fietsinnovatielabs

Fietsinnovatielab 2022

Vorig jaar hebben wij ons eerste Fietsinnovatielab georganiseerd. Tijdens dit Fietsinnovatielab stond het volgende thema centraal: Snelheidsverschillen op het fietspad. Zevenendertig (37) deelnemers bedachten creatieve oplossingen om de verkeersveiligheid en fietsgedrag te verbeteren in situaties waarin snelheidsverschillen een probleem kunnen opleveren.

Lees meer over het Fietsinnovatielab 2022 op deze pagina.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van de vervolgstappen van Fietsinnovatielab 2022? Of wil je geïnformeerd worden over het Fietsinnovatielab 2023?

Dan weet je zeker dat je niks mist!

Amsterdam

Klaar om Amsterdam te bezoeken? De stad van het delen van fietskennis, inzicht en ervaring!

Bezoek ons

Door deze website te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van anonieme cookies die worden gebruikt voor het functioneren van deze website. Er worden geen privégegevens opgeslagen, enkel bij het aanmelden voor een van onze diensten. Meer over onze privacy en cookie verklaring.