Amsterdam Bike City ontving 22 buitenlandse delegaties in 2023
Politici, bestuurders, studenten, ambtenaren, mobiliteitsdeskundigen waren allemaal nieuwsgierig naar het fietsbeleid van Amsterdam. Afgelopen jaar bezochten 22 delegaties de hoofdstad, variërend van vertegenwoordigers van het Ierse parlement, de Duitse fietsindustrie tot de Turkse fietsstad Konya.
De meeste delegaties stapten op de fiets voor een fietstour door de stad om de fietscultuur in Amsterdam aan den lijve te ondervinden. Ze hadden de kans om vragen te stellen aan fietsdeskundigen uit Amsterdam en ambtenaren van de gemeente die zich bezighouden met het fietsbeleid. Klimaatbeleid is voor veel bezoekers een reden om meer te willen weten over fietsen. Veel belangstelling was er ook voor de nieuwe fietsenstallingen bij het Centraal Station. Daarom werd er geregeld een bezoek georganiseerd in samenwerking met de NS.
Amsterdam Bike City ontvangt de delegaties en maakt op verzoek op maat gemaakte programma’s. Daarvoor wordt onder andere samengewerkt met de Dutch Bicycle Embassy.
Voorbeelden
In april bezocht een groep van zes leden van het Ierse parlement de hoofdstad. Meer fiets en het beperken van het autogebruik zijn onderdeel van het Climate Action Plan van Ierland. Vandaar dat ze benieuwd waren naar het fietsbeleid van Amsterdam.
In juni brachten een hoge ambtenaar van de Nigeriaanse stad Abuja en een vertegenwoordiger van een NGO uit diezelfde plaats een bezoek. Abuja is in de jaren 80 gebouwd als de nieuwe politieke en bestuurlijke hoofdstad van Nigeria, omdat het verkeer in Lagos was vastgelopen. De nieuwe hoofdstad kreeg zeer ruime straten, maar die ruimte is inmiddels vol. Veel van de (rijkere) mensen wonen op 20 à 30 km afstand van de stad en rijden met de auto heen en weer. Amsterdam had in de jaren ‘60-‘70 vergelijkbare problemen. Tijdens de discussie en de rondleiding door de stad ging het over parkeerbeleid, verkeersveiligheid, openbaar vervoer en fiets als alternatief voor de auto. Zowel lange termijnplannen als oplossingen voor acute problemen kwamen aan de orde.
In oktober kwamen vijf ambtenaren van de Turkse stad Konya naar Amsterdam. De overheid in Konya maakte in 2019 het eerste fietsmasterplan van Turkije. In Konya worstelen ze vooral met wat ze de gewoonte van het autorijden noemen. Daarom waren ze benieuwd of er in Amsterdam ook activiteiten werden georganiseerd om fietsgebruik te promoten. Zijn er bijvoorbeeld fietslessen op school? Ook wilden ze meer weten van het beleid om autogebruik te ontmoedigen. Maar ook praktische vragen: wordt er altijd asfalt gebruikt als verharding op fietspaden of zijn er betere materialen?
World’s first underwater bicycle parking
Door het jaar heen kwamen 12 delegaties naar de nieuwe fietsenstalling bij station Amsterdam Centraal kijken. Anne Hovingh, beleidsadviseur fiets en verkeersveiligheid van de gemeente Amsterdam, vermoedt dat onder andere een YouTube-video over ‘‘World’s first underwater bicycle parking” voor veel interesse heeft gezorgd. Vaak vroegen delegaties hoeveel de stalling had gekost (zo’n 60 miljoen Euro) en hoelang de bouw duurde (4,5 jaar), wie de stalling gebruikt (iedereen, vooral fietsers naar het station) en of er oplaadmogelijkheden zijn voor elektrische fietsen (dat kan helaas niet).
Soms was het bezoek een klein onderdeel van een groter bezoek aan Amsterdam of de regio, waarbij fiets of mobiliteit niet het enige onderwerp was. Veel Europese delegaties waren specifiek geïnteresseerd in de fiets. Een delegatie uit het Noorse Trondheim wilde bijvoorbeeld alles weten van de OV-fiets en de etage-fietsenrekken.
Ook Amsterdam Bike City bezoeken?
Voor gemeentes, provincies en landen van over de hele wereld organiseren we bezoeken om onze fietskennis te delen. Neem hiervoor contact met ons op via bikecity@amsterdam.nl.
Of ga zelf op pad met de speciaal ontwikkelde Doe-het-zelf-fietsroutes.
Doe-het-zelf fietsroutes
Hoe kun je Fietsstad Amsterdam en de regio beter leren kennen dan op de fiets? Met onze Doe-het-zelf fietsroutes ontdek je interessante, mooie en uitdagende fietsvoorzieningen in de stad en de regio.
Ga naar onze Doe-het-zelf-routes!