Fietsinnovatielab

Editie 2023

Bedenk jij dé oplossing voor het verbeteren van de sociale veiligheid voor fietsers om zo het fietsen nog leuker te maken?

Deze vraag stond centraal bij de tweede editie van het Amsterdam Bike City Fietsinnovatielab. We waren opzoek naar de meest innovatieve oplossing voor het verbeteren van de sociale veiligheid tijdens het fietsen. Wat hoe leuk en gezond fietsen ook is, het wordt niet altijd als plezierig ervaren. Denk aan fietsen in het donker, nageroepen worden of agressie tussen verkeersdeelnemers. Met het thema ‘sociale veiligheid’ willen we de fietservaring in de regio beter maken.

Winnaar: Tunnelvisionair

Op woensdag 31 mei werd uit 31 inzendingen de Tunnelvisionair uitgeroepen tot winnaar. Mobiliteitsexpert Goudappel heeft het idee ‘Tunnelvisionair’ ingestuurd. In hun inzending geeft Goudappel aan dat onderzoek heeft laten zien dat fietstunnels als sociaal onveilig worden ervaren. Wie heeft er geen neptelefoongesprek gevoerd, is omgereden of zelfs thuisgebleven vanwege een eng tunneltje? De Tunnelvisionair wil hier iets aan doen. In een televisieprogramma van een lokale zender wil hij samen met een bekende stylist en tunnelexperts op zoek naar de vijf engste tunnels van Amsterdam en deze tunnels verbeteren. Amsterdammers kunnen hierover meedenken en hun stem uitbrengen via social media. In die vijf tunnels worden vervolgens tijdelijke aanpassingen gedaan die gekoppeld zijn aan de vijf zintuigen. Bijvoorbeeld kunstzinnige verlichting, de geur van bloemen of muziek. Na de testperiode kan worden bepaald – onder ander door interviews te houden met bewoners – welk zintuig de meeste invloed heeft op het verbeteren van de fietsbeleving. De best verbeterde tunnel wordt daarna definitief verbeterd en feestelijk geopend in het televisieprogramma. De Tunnelvisionair zet in op een positieve beleving van fietstunnels. Daarmee wordt het gevoel van sociale veiligheid en de kwaliteit van fietsritten in het algemeen vergroot. Als de plannen in de stad en of in de regio goed en haalbaar zijn, krijgen zij een budget van € 15.000 om hun idee uit te werken. Goudappel krijgt voor het winnende idee € 1.000 prijzengeld.

Daarnaast willen we ‘Zet de fietser in het ‘groene’ spotlight!’ feliciteren met de tweede plaats. Dit betekent dat hun plan verder zal worden ontwikkeld in samenwerking met de gemeente Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam.

Een eervolle vermelding gaat ook uit naar ‘Rechtdoor op dezelfde weg gaat veilig door’, die de meeste publieksstemmen ontving.

Vervolg Tunnelvisionair

Goudappel heeft het plan Tunnelvisionair uitgewerkt waarbij rekening is gehouden met het beschikbare budget. Door het budget konden niet alle aspecten van het oorspronkelijk idee worden uitgevoerd waaronder het inzetten van een tv-ploeg en een stylist. Lees hieronder in welke vorm Tunnelvisionair wordt uitgevoerd.

Op 28 februari worden 4 fietstunnels in Amsterdam Noord voor één dag aangepast. Bijvoorbeeld met een ander soort verlichting, een geur of muziek. Deze tunnels zijn geselecteerd door de bewoners in Noord. Zij konden van 16 januari 2024 tot 29 januari 2024 in een online vragenlijst aangeven welke tunnels zij minder prettig en minder veilig vonden. Op basis van deze uitkomsten zijn de vier tunnels geselecteerd. De tunnels worden aangepast en stimuleren de zintuigen voelen, horen, ruiken of zien. Goudappel onderzoekt of deze aanpassingen invloed hebben op hoe veilig en prettig fietsers zich voelen in tunnels. De uitkomsten van de proef worden gepresenteerd aan de gemeente Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam. Zij nemen de uitkomsten mee bij het verbeteren van fietstunnels in Amsterdam en de regio.

| Tunnelvisionair als winnaar van het ABC Fietsinnovatielab 2023

Fietsinnovatielab 2023

Update augustus 2022

Wat is sociale veiligheid?

Sociale veiligheid gaat over hoe veilig je je voelt in het openbaar in situaties waarin mogelijk gevaar ontstaat door het handelen van andere mensen. Voorbeelden van situaties waarin de sociale veiligheid onder druk kan komen te staan tijdens het fietsen: agressie tussen fietsers, na het sporten in het donker naar huis fietsen, kinderen die naar school fietsen of toeristen die niet bekend zijn in Amsterdam en met de sociale normen. In al deze situaties kan het gedrag van andere mensen ervoor zorgen dat jij je niet veilig voelt op de fiets.

Wat kon je winnen?

De bedenkers van de tien beste ideeën krijgen de kans om hun idee aan een jury te presenteren, bestaande uit toonaangevende professionals. Hiervoor krijgen ze een presentatiebudget van € 300,-

De winnaar:

  • ontvangt een prijs van € 1.000,- exclusief btw.
  • krijgt de mogelijkheid om het idee verder uit te werken in samenwerking met professionals van de Gemeente Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam. Hiervoor is een uitvoeringsbudget van maximaal € 15.000,- beschikbaar. De winnaar wordt uitgedaagd om een ​​plan te ontwikkelen om het winnende idee uit te voeren. Ons doel is om het winnende idee in de stad Amsterdam of vervoerregio toe te passen als dit mogelijk is.

De juryleden van het ABC innovatielab 2023!

Met trots stellen we jullie voor aan de inspirerende professionals die jullie inzendingen gaan beoordelen. Zij houden zich allemaal bezig met onderwerpen die passen binnen het thema ‘sociale veiligheid’. De jury bestond uit:

 

Diederik Basta – Gemeente Amsterdam, Project Manager Smart Mobility

Esther van Garderen – Fietsersbond, directeur

Gert-Jaap Hoekman – NU.nl, hoofdredacteur

Lucas Harms – Dutch Cycling Embassy, managing director

Hélène de Bruine – Vervoerregio Amsterdam, adviseur Gedrag & Mobiliteit

Blijf op de hoogte

Dan weet je zeker dat je niks mist!

Heb je vragen over het ABC Fietsinnovatielab?

Heb je vragen over het ABC Fietsinnovatielab? Stuur een e-mail naar bikecity@amsterdam.nl.