Editie 2022
Uitdaging voor het Fietsinnovatielab 2022: Dé ultieme oplossing voor het verbeteren van de veiligheid op fietspaden
Deze eerste editie van het fietsinnovatielab had als doel om de veiligheid op fietspaden te verbeteren. Zevenendertig (37) mensen dienden hun creatieve ideeën in, waarvan tien (10) hun idee mochten pitchen voor een jury die bestond uit vijf fietsprofessionals. De winnaar werd bekend gemaakt op 11 april 2022.
Fietsinnovatielab 2022
Update augustus 2022
De winnaar van het eerste Fietsinnovatielab is ’30-20-10′! Benieuwd naar de ontwikkelingen rondom het Fietsinnovatielab? Bekijk de tijdlijn hieronder.
De uitdaging van 2022
De fiets is onmisbaar in de stad Amsterdam, de regio en de rest van Nederland. Als vervoermiddel én om de openbare ruimte leefbaar, veilig en bereikbaar te maken en te houden. Amsterdam en de regio werken al meer dan veertig jaar om fietsen voor iedereen veilig, toegankelijk en aantrekkelijk te maken. Dat maakt Amsterdam tot een inspirerend voorbeeld voor andere steden en regio’s die fietsvriendelijker willen worden. Daarnaast blijft Amsterdam altijd in ontwikkeling en leren we ook graag van andere steden.
De gemeente Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam stellen unieke fietskennis beschikbaar via het Amsterdam Bike City (ABC) platform. Ook jij kunt hier een bijdrage aan leveren! We willen graag onze ervaringen, kennis en ideeën uitwisselen met die van jou. Via het ABC Fietsinnovatielab bieden we een podium aan bestaande en nieuwe (fiets)innovaties.
Dit doen we door het organiseren van een periodiek Fietsinnovatielab. Het eerste Fietsinnovatielab gaat over “fietsverkeersveiligheid en -gedrag”. We zoeken innovatieve oplossingen om de verkeersveiligheid in de regio Amsterdam te verbeteren door gedragsbeïnvloeding van weggebruikers. Het centrale thema hierbij is “Verschillende snelheden op het fietspad”.
Dit thema bevat actuele problemen die steeds vaker aan de orde zijn. Denk bijvoorbeeld aan bezorgers, snelheden en verschillende typen fietsen. Hoe gaan we daar mee om? Zo neemt het aantal fietsbezorgdiensten toe. Deze gaan vaak gepaard met hoge snelheden dwars door de binnenstad. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Verder is in 2020 de verkoop van e-bikes met dertig procent gestegen en is de snelheid van E-bikes steeds hoger. Hoe combineren we dit met de ‘gewone’ fiets? En hoe zit het met de drukte op het fietspad in de stad? Of de fietsers net buiten de stad? En wat dacht je van de zware bakfiets op het fietspad? En hoe gaan we om met problemen door verschillende snelheden buiten de stad? En met recreatieve fietsers op racefietsen en e-bikes?
De Europese visie ‘Nul verkeersslachtoffers in 2050’ is een grootse ambitie die veel uitdagingen met zich meebrengt. De fiets (en andere micromobiliteit) speelt een belangrijke rol in deze uitdaging. Om deze ambitie te realiseren, zijn we op zoek naar nieuwe ideeën, benaderingen en innovaties!
Op de hoogte blijven?
Wil je op de hoogte blijven van de vervolgstappen van Fietsinnovatielab 2022? Of wil je geïnformeerd worden over het Fietsinnovatielab 2023?
- Volg onze LinkedIn pagina;
Dan weet je zeker dat je niks mist!