Hoe Amsterdam fietshoofdstad werd
Amsterdam was niet altijd een fietsstad. Net als in veel andere steden kwamen fietsers onder druk te staan door de snelle toename van autoverkeer. Dankzij een combinatie van activisme van onderaf en gemeentelijk beleid wist de fiets een verbazingwekkende comeback te maken. Het boek “FIETSSTAD AMSTERDAM – HOE AMSTERDAM DE FIETSHOOFDSTAD VAN DE WERELD WERD”, door Fred Feddes en Marjolein de Lange, is de eerste uitgebreide en van binnenuit beschreven geschiedenis van zestig jaar succesvol fietsactivisme, -beleid en –cultuur in Amsterdam
Zoals elke bezoeker weet, is de fiets alomtegenwoordig in de Amsterdamse straten, in het levensritme van de bewoners en in het imago van de stad. Voor veel buitenstaanders komt Amsterdam dicht in de buurt van een fietswalhalla. Zo is het niet altijd geweest. Net als in veel andere steden kwamen fietsers onder druk te staan door de snelle toename van autoverkeer in de jaren 60 van de vorige eeuw. Dankzij een unieke combinatie van activisme van onderaf en gemeentelijk beleid, ondersteund door gunstige omstandigheden en gedreven door slimheid en doorzettingsvermogen, wist de fiets deze verbazingwekkende comeback te maken.
Fietsstad Amsterdam vertelt het verhaal van deze langdurige transformatie naar een stad die ruimte maakte voor de fiets, terwijl de fiets op zijn beurt de stad weer leefbaarder maakte. Het beschrijft wat in de fietsstad bereikt is, maar ook de tegenslagen en tegenkrachten. Het verhaal reikt van de dagelijkse fietscultuur tot de politieke keuzes en ontwerp van straten tot de beruchte strijd om de onderdoorgang van het Rijksmuseum als fietspassage.
Van binnenuit beschreven erkent Fietsstad Amsterdam hoe uniek Amsterdam als fietsstad is, zonder te romantiseren. Een analyse van het succes van de stad met oog voor de onvolmaaktheden die er ook zijn. Door gedetailleerd de Amsterdamse voorgeschiedenis te beschrijven, laat het boek internationale lezers onderscheid maken tussen universele lessen en dat wat specifiek Amsterdams is, en uit beide inspiratie te halen. Tot slot kijkt het boek ook vooruit naar de komende halve eeuw waarin Amsterdam als ‘fietslaboratorium’ bij kan dragen aan het oplossen van wereldwijde stedelijke problemen.
Over de auteurs
Fred Feddes schrijft over ruimtelijke ontwikkelingen en stedelijke geschiedenis. Eerdere boeken van zijn hand zijn Duizend jaar Amsterdam, een boek over de Dam, De Dam, en Het volgende landschap over de toekomst van het Amsterdamse stedelijke landschap.
Marjolein de Lange is expert op het gebied van fietsverkeer en verkeersveiligheid en is actief betrokken bij de Fietsersbond van Amsterdam.
Meer informatie
Meer informatie over het boek en een selectie van bronmateriaal voor het boek te vinden op https://fietsstadamsterdam.nl/.
Informatie:
- Fietsstad Amsterdam werd uitgegeven in april 201 door Bas Lubberhuizen, onderdeel van Uitgeverij Nieuw Amsterdam.
- 223 pagina’s, met 120 illustraties
- ISBN: 978 90 593 7534 5
- Een Engelse editie werd tegelijkertijd uitgegeven met als titel Bike City Amsterdam.