Meer schoolstraten op komst in Amsterdam
Sluit de straat een half uur af voor het autoverkeer bij het begin en einde van de schooldag. Dat is het recept van de schoolstraat om zo de omgeving van basisscholen een stuk rustiger en veiliger te maken. Amsterdam heeft inmiddels 15 definitieve schoolstraten en het plan is om er elk jaar 10 bij te maken.
‘Meestal zijn de reacties op een voorstel voor een schoolstraat positief’, zegt Caroline Dekker, projectmanager Programma Veilig Lopen en Fietsen van de gemeente Amsterdam. ‘Het creëert vooral rust in de omgeving van de school’. Leerkrachten, ouders, maar ook omwonenden zien dat de bekende verkeerschaos tijdens het halen en brengen van de kinderen minder wordt dankzij de instelling van een schoolstraat.
Dekker: ‘De schoolstraat forceert eigenlijk dat ouders ander gedrag gaan vertonen. Nu zie je dat ouders hun kinderen met de auto naar school brengen omdat het zo’n chaos is rond de school. Ze zeggen: het is te onveilig om mijn kind te laten fietsen of lopen. Maar door de auto te nemen, wordt het nog weer onveiliger. Het is een vicieuze cirkel. Met de schoolstraat doorbreek je dat.’
Initiatief van de school
Het initiatief voor een schoolstraat moet van de school of van de ouders komen, want zij krijgen een belangrijke rol in het instellen en laten functioneren van de schoolstraat. Zo is er elke dag iemand nodig die twee keer per dag de straat daadwerkelijk afsluit met een hek of een paaltje. Dat is soms de taak van een conciërge, soms van een leerkracht of van ouders.
Als de school of de ouders aangeven dat ze een schoolstraat willen en deze kunnen laten functioneren, komt de gemeente in actie. De gemeente faciliteert het proces. De eerste stap is dat gekeken wordt of de locatie geschikt is voor een schoolstraat. Zo moet het een eenrichting straat zijn en nood- en hulpdiensten moeten akkoord zijn. Als dat het geval is begint een proeffase waarin de afsluiting wordt aangekondigd en drie maanden wordt uitgeprobeerd. Tijdens de proef wordt gekeken of de veiligheid is verbeterd: de gemeente gaat ter plekke kijken, er worden gespreken met school en ouders gevoerd en er wordt een enquête onder omwonenden en ondernemers in de buurt uitgezet. Als de resultaten positief zijn wordt de schoolstraat definitief ingevoerd.
Soms worden er aanvullende maatregelen genomen, zo zijn bij de Nicolaas Maesschool in Amsterdam Zuid drie parkeerplaatsen gereserveerd voor het parkeren van bakfietsen tijdens het half uur van de schoolstraat, omdat omwonenden last hadden van de slordig geparkeerde bakfietsen.
Nood- en hulpdiensten
Niet alle straten rond een school zijn geschikt als schoolstraat. De straat moet een eenrichtingsstraat zijn. Buurtbewoners met een auto moeten de straat wel uit kunnen blijven rijden. Ook de nood- en hulpdiensten moeten toegang hebben.
Bij vier schoollocaties wordt nu een schoolstraat uitgeprobeerd: Nicolaas Maesschool in Zuid, OBS De Mijlpaal in Nieuw-West, OBS IJplein in Noord en bij twee scholen in Weesp die aan dezelfde straat liggen: de Van der Muelen-Vastwijkschool en OBS De Triangel.
Amsterdam wil de komende jaren het aantal schoolstraten uitbreiden. Wethouder Melanie van der Horst heeft aangegeven jaarlijks 10 schoolstraten te willen inrichten.
