Snelle en veilige fietsroute langs de Amstel

De belangrijkste fietsroute vanuit het zuidoosten naar het stadscentrum in Amsterdam loopt langs de oostoever van de Amstel. Via de straten Weesperzijde en Amstel. Met zo’n 30.000 fietsers per dag is deze autoluwe route één van de drukste fietsroutes van de stad. Lees hieronder meer over het ontstaan van deze veilige fietsroute.

Wijziging hoofdroute voor auto’s

De route langs de Amstel was oorspronkelijk een belangrijke verbinding voor al het verkeer. Maar met de opening van de Wibautstraat als hoofdroute voor auto’s veranderde er veel. Met verschillende ‘knips’ (autovrije delen) werd het doorgaand verkeer op de Weesperzijde tegengegaan. Zo werd de Weesperzijde autoluw en kon er een veilige en prettige fietsroute ontstaan.

Weesperzijde 1974 B00000012329.jpg Weesperzijde, 1974. Foto: Stadsarchief Amsterdam
Weesperzijde knip 2019 ML.JPG Weesperzijde, zelfde plek 2019. Foto: Marjolein de Lange

Verkeerslichten (bijna) niet nodig

Omdat er weinig auto’s zijn, kunnen fietsers en auto’s de rijbaan delen en zijn verkeerslichten bijna nergens nodig. De enige kruising met verkeerslichten op de 2,5 kilometer lange route is bij de Berlagebrug. Dat maakt de fietsroute snel, vlot en veilig. Een ontvlochten fietsroute zorgt voor een alternatieve fietsroute dan langs de hoofdweg voor het autoverkeer. De fietsroute langs de oostzijde van de Amstel is hier een mooi voorbeeld van.

Kruisingen met andere fietsroutes

Maar fietsroutes zijn nooit ‘af’. Een nieuwe uitdaging zijn de kruisingen met andere drukke fietsroutes. Het kruispunt met de Binnenring (Sarphatistraat) is daarom in 2021 opnieuw ingericht. Op het kruispunt met de Nieuwe Amstelbrug zijn tijdelijke maatregelen genomen. Op proef zijn met betonblokken de routes duidelijker gemaakt en is de opstelruimte bij de verkeerslichten vergroot.

Fiets mee langs de Weesperzijde in 360 graden met onze partner Vélo Mondial!

Praat mee!

Zijn er in jouw stad voorbeelden van fietsroutes langs een rivier of kanaal? Hoe werken ze? Welke maatregelen zijn er genomen om fietsen te bevorderen en om autoverkeer tegen te gaan? Deel het met de community via Disqus hieronder!

Locatie

Weesperzijde, Amstel Amsterdam
Amsterdam

Klaar om Amsterdam te bezoeken? De stad van het delen van fietskennis, inzicht en ervaring!

Bezoek ons

Door deze website te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van anonieme cookies die worden gebruikt voor het functioneren van deze website. Er worden geen privégegevens opgeslagen, enkel bij het aanmelden voor een van onze diensten. Meer over onze privacy en cookie verklaring.