Meerjarenplan Fiets 2017-2022

In 2017 is het Meerjarenplan Fiets 2017 - 2022 goedgekeurd door de gemeente Amsterdam. Het plan is gericht op het verbeteren van fietsen via de drie doelstellingen: 'Comfortabel doorfietsen', 'Gemakkelijk fietsparkeren' en 'Het nieuwe fietsen'. Elke doelstelling heeft zijn eigen maatregelen en uitvoeringsperiode, daarover vertellen we hieronder meer.

Wat gaan we doen?

We zullen vooral investeren in het verbeteren van bestaande fietsroutes, in het aanleggen van nieuwe routes en in het beter verbinden van de verschillende delen van de stad. Ook breiden we het aantal fietsparkeerplaatsen op stations en in de drukste delen van de stad aanzienlijk uit.

Daarnaast gaan we veel aandacht besteden aan 'het nieuwe fietsen'-maatregelen om meer mensen op de fiets te krijgen en het gedrag van fietsers te veranderen. Dat laatste is nodig omdat de toenemende drukte in onze stad vraagt om beter gebruik en delen van de beschikbare ruimte. Door rekening te houden met elkaars reisbehoeften kunnen we ook het reisgedrag verbeteren.

Geleerde lessen

In 2020 hebben we opdracht gegeven voor een evaluatie van het Meerjarenplan Fiets en zijn we tot de conclusie gekomen dat de uitvoering van de maatregelen soepel verloopt. De voortgang van de infrastructuurtaak ligt op schema en er is een afnemende druk op fietsparkeren op drukke plaatsen. Hoewel er veel is verbeterd, zijn Amsterdamse fietsers soms van mening dat de progressie iets sneller moet.

Ook zijn er nog enkele aandachtspunten. Sommige maatregelen, zoals gebiedsontwikkelingen, zijn bijvoorbeeld afhankelijk van externe factoren. Ook zou de voortdurende toename van het aantal fietsers leiden tot permanente druk op infrastructuur en fietsvoorzieningen.

Bovendien hebben we te maken met de COVID-19-pandemie. Een positief gevolg van de pandemie omvatte de mogelijkheid om sommige infrastructuurprojecten in een sneller tijdsbestek uit te voeren, omdat de stad zo stil was. COVID-19 heeft echter een vertragend effect gehad op onze proeven en maatregelen uit het gedeelte "Het Nieuwe Fietsen" uit ons meerjarenplan.

De komende twee jaar willen we meer inspanningen leveren om de fietsparkeervoorzieningen vooral buiten onze ringweg te verbeteren, fietsendiefstal op hotspotlocaties aan te pakken en de fietscultuur onder groepen die weinig fietsen te vergroten.

De aanscherping van ons Meerjarenplan Fiets wordt in het voorjaar van 2021 besproken door de gemeenteraad.

Onze vragen

Vond u het Meerjarenplan Fiets nuttig? Wat neem je mee voor je stad? Heb je suggesties voor Amsterdam en de regio? Deel het via Disqus hieronder!

Locatie

De stad Amsterdam Amsterdam

Laatste projecten

Wat gebeurt er op dit moment?

Amsterdam

Klaar om Amsterdam te bezoeken? De stad van het delen van fietskennis, inzicht en ervaring!

Bezoek ons

Door deze website te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van anonieme cookies die worden gebruikt voor het functioneren van deze website. Er worden geen privégegevens opgeslagen, enkel bij het aanmelden voor een van onze diensten. Meer over onze privacy en cookie verklaring.