Meer ruimte voor fietsers op het Mr Visserplein

Het Mr. Visserplein is een van de drukste kruispunten voor fietsverkeertussen het oostelijke deel van de stad en het centrum. Het kruispunt is in 2016 aangepast om meer ruimte te bieden aan fietsers. Welke slimme maatregelen zijn hier genomen?

Het Mr. Visserplein is een van de drukste kruispunten in de binnenstad. Veel fietsers uit het oosten van de stad steken dit plein over om hun reis naar het centrum te vervolgen. Naast het vele autoverkeer is het kruispunt druk met voetgangers en kruist de tram het plein. Om al het autoverkeer te regelen, zijn de verkeerslichten op elkaar afgestemd, maar kan de regeling worden onderbroken door de tram. Dit maakt de verkeersregeling complex en kan de wachttijden doen toenemen. Er is meer ruimte bij de verkeerslichten nodig om de vele fietsers een veilige plek te bieden en een betere en snellere fietsdoorstroming te garanderen.

Resultaten

In 2016 is de ruimte voor fietsers vergroot en geoptimaliseerd door de wachtruimte te vergroten. Een verhoogd eiland naast de fietsopstelplek is vervangen is door een verhoogde rand. Deze is beter bekend als ‘de Banaan’. Ook is de oversteekplaats voorzien van een schuine middellijn: beter bekend als de Frietzak. De resultaten zijn te bekijken in deze online storymap.

Maatregelen voor drukke fietsknooppunten zoals deze zijn nu opgenomen in de Leidraad CVC, de Amsterdamse richtlijnen voor verkeersontwerp.

mr Visserplein ontwerp KIM DW JDM Nieuw dd 2018-03-15.jpg Herinrichting fietsoversteekplaats Mr. Visserplein. Beeld: gemeente Amsterdam, 2016

Locatie

Mr Visserplein Amsterdam

Laatste projecten

Wat gebeurt er op dit moment?

Amsterdam

Klaar om Amsterdam te bezoeken? De stad van het delen van fietskennis, inzicht en ervaring!

Bezoek ons

Door deze website te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van anonieme cookies die worden gebruikt voor het functioneren van deze website. Er worden geen privégegevens opgeslagen, enkel bij het aanmelden voor een van onze diensten. Meer over onze privacy en cookie verklaring.