Leidraad CVC: ontwerprichtlijnen voor (veilige) straten in Amsterdam

De Centrale Verkeerscommissie (CVC) toetst alle verkeersplannen van Amsterdam. De richtlijnen die de CVC daarbij gebruikt, staan in de Leidraad CVC. In deze leidraad staat natuurlijk ook veel informatie over hoe je de fiets daarin meeneemt. Zoals de breedte van fietspaden en maatregelen voor fietsdrukte. We noemen dat ‘Fiets-inclusief ontwerpen’. Lees hieronder meer over de Leidraad CVC die ervoor zorgt dat mensen zich veilig en prettig kunnen verplaatsen in de beperkte openbare ruimte in Amsterdam.

Sinds 2002 gebruikt de CVC bij haar taak een eigen Amsterdamse Leidraad CVC. Dit is een aanvulling op de landelijke ontwerprichtlijnen die niet altijd antwoord geven op specifieke Amsterdamse situaties. Zo vraagt de tram extra aandacht en is de beschikbare openbare ruimte in de stad vaak beperkt. Binnen deze krappe openbare ruimte is het belangrijk om prioriteiten te stellen en keuzes te maken. De Amsterdamse beleidskaders die het gemeentebestuur heeft vastgesteld, geven richting aan die keuzes. De Leidraad CVC is de vertaling van die keuzes op ontwerpniveau. Ontwerpers en projectleiders weten met de leidraad waar de CVC verkeerstechnisch op toetst. Daarnaast biedt de leidraad zicht op het totale verkeersontwerp van Amsterdam.

De Leidraad CVC wordt regelmatig bijgewerkt omdat er bijvoorbeeld nieuw beleid wordt vastgesteld. Maar ook vanwege nieuwe ontwikkelingen en voortschrijdende inzichten in de verkeerskunde. Het is daarmee een dynamisch document.

Onze vragen

Heeft jouw stad soortgelijke ontwerprichtlijnen? Zijn documenten als de Leidraad CVC interessant om te delen? Laat het ons hieronder weten!

Locatie

De stad Amsterdam Amsterdam

Download hier de Leidraad CVC 2020

Leidraad CVC voorpagina.png
Apr 19, 2021

Leidraad CVC (2020).pdf

pdf

Meer projecten

Gerelateerd aan de rijdende fiets

Laatste projecten

Wat gebeurt er op dit moment?

Amsterdam

Klaar om Amsterdam te bezoeken? De stad van het delen van fietskennis, inzicht en ervaring!

Bezoek ons

Door deze website te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van anonieme cookies die worden gebruikt voor het functioneren van deze website. Er worden geen privégegevens opgeslagen, enkel bij het aanmelden voor een van onze diensten. Meer over onze privacy en cookie verklaring.