Fietstevredenheidsmonitor Amsterdam: Hoe tevreden zijn onze fietsers?

In 2018 heeft de gemeente de fietstevredenheidsmonitor opgezet die sindsdien jaarlijks wordt afgenomen. Zo krijgen we een beeld over de tevredenheid van onze fietsers en waar er ruimte is voor verbetering. In dit artikel vind je informatie over het onderzoek en de achtergrond ervan. Daarnaast vind je een gevisualiseerde samenvatting van het onderzoek in verschillende talen.

Piramide van durven naar willen fietsen.PNG Van durven fietsen naar willen fietsen. Fietsen moet eerst veilig zijn (durven) dan snel en makkelijk (kunnen) en vervolgers aantrekkelijk (willen). Afbeelding: Gemeente Amsterdam

De beleving van de fietser

Het fietsklimaat in Amsterdam wordt voor een belangrijk deel bepaald door de inrichting van de openbare ruimte. Door het verbreden en aanleggen van fietsinfrastructuur en het uitbreiden en beter benutten van parkeervoorzieningen zorgt Amsterdam ervoor dat de stad nog aantrekkelijker wordt voor fietsers. Maar hoe een fietsrit wordt ervaren hangt van meer af dan van glad asfalt en voorzieningen alleen. Het contact met andere weggebruikers, een toevallige ontmoeting met een bekende, het geroezemoes op de terrassen, of de wind die je door de bomen hoort waaien. Ook deze minder tastbare aspecten dragen bij aan de ervaring van de fietsrit! Daarom moeten ook deze worden meegenomen in het optimaliseren van de fietservaring.

Fietstevredenheidsmonitor Amsterdam_rapportage_foto.PNG Foto: Gemeente Amsterdam

Wat maakt een fietser tevreden?

Dat Amsterdamse fietsers inderdaad belang hechten aan de ‘niet-fysieke’ aspecten van de fietsrit, blijkt uit de resultaten van de nieuwe fietstevredenheidsmonitor die vanaf 2018 jaarlijks wordt uitgevoerd. In dit onderzoek wordt aan ruim 1.700 fietsers direct na hun fietsrit gevraagd hun fietsrit te beoordelen op veiligheid, snelheid, gemak (o.a. gemakkelijk je weg vinden), comfort (o.a. egale infrastructuur) en aantrekkelijkheid (o.a. hoeveelheid groen en schone lucht). Uit de resultaten uit 2018 bleek dat het tevredenheidscijfer voor 30% wordt bepaald door aantrekkelijkheid van de fietsrit. Dat betekent dat hoe groen, verzorgd en afwisselend de route is, hoe schoon de lucht is en hoeveel hinderlijk geluid er onderweg klinkt, voor een belangrijk deel bepaalt hoe tevreden de fietser is. Wat de resultaten ook duidelijk maken, is dat veiligheid en snelheid (of directheid) al goed op orde zijn in Amsterdam. Pas als die basisvoorwaarden op orde zijn, worden aspecten als comfort en aantrekkelijkheid belangrijker. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat de basis op orde is (routes zijn veilig en direct) en vervolgens te werken aan het verder veraangenamen van de fietservaring door aspecten als afwisseling en hoeveelheid groen mee te nemen. De gemiddelde scores van de thema’s aantrekkelijk en comfort lagen tussen de 6,3 en 6,5, waardoor hier ruimte voor verbetering is. Daarom herhalen we sinds 2018 de monitor. Zo kunnen we als gemeente de juiste maatregelen uitvoeren en toetsen of we op verschillende thema's (zoals comfort) verbetering boeken.

Onze vragen

Voert jouw stad ook zulke monitoren uit? Wat waren jullie resultaten en bevindingen? Deel het met de community hieronder!

Locatie

De stad Amsterdam Amsterdam

Meer projecten

Gerelateerd aan de rijdende fiets

Laatste projecten

Wat gebeurt er op dit moment?

Amsterdam

Klaar om Amsterdam te bezoeken? De stad van het delen van fietskennis, inzicht en ervaring!

Bezoek ons

Door deze website te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van anonieme cookies die worden gebruikt voor het functioneren van deze website. Er worden geen privégegevens opgeslagen, enkel bij het aanmelden voor een van onze diensten. Meer over onze privacy en cookie verklaring.