Fietsroute verbeterd met snellere pont en ultra-brede fietsoversteek

De fietsroute tussen Noord en de binnenstad is verbeterd. De pont steekt nu vanaf een nieuw pontplein in een rechte lijn het IJ over, waardoor de reistijd korter is. De fietsoversteek over de De Ruijterkade die aansluit op het nieuwe pontplein is ultra breed gemaakt. Misschien is het wel de breedste fietsoversteek ter wereld.

Op en rond het IJ is het steeds drukker. Daarom werkt Amsterdam aan structurele verbetering van de oversteek over het IJ. Er komen twee nieuwe bruggen over het IJ, maar dat zal pas na 2025 beginnen. Voor nu zijn ook maatregelen nodig. Zoals het optimaliseren van de ponten. In dat kader is het IJpleinveer ‘rechtgetrokken’ met een nieuw pontplein dat maandag 28 februari werd geopend (klik hier voor een video over de opening).

Snellere pont

Voorheen maakte het IJpleinveer vanaf het Centraal Station een ruime bocht naar het IJplein in Noord. Om dat beter en sneller te laten gaan is de zuidelijke aanlanding van het IJpleinveer naar het oosten verplaatst (locatie: 52.37838704514447, 4.90538236473101). Vandaar kan de pont in een rechte lijn oversteken. Dat verkort de vaartijd van 8 naar 6 minuten, waardoor de pont vaker kan overvaren: 10 in plaats van 8 vaarten per uur. Bovendien sluit het nieuwe pontplein beter aan op het fietspad door de Oostertoegang, waardoor de fietsroute naar de binnenstad verbetert.

Nieuw ‘land’ in Amsterdam

Voor de bouw is de kade uitgebreid met twee pontfuiken en een plein voor fietsers en voetgangers. Het gebied is ingericht als shared space, een voetgangersgebied waar fietsers zijn toegestaan. Hier regelen voetgangers en fietsers het onderling zonder precieze regels of markering.

De fietspaden sluiten met inritbanden aan op de shared space. Zo wordt de snelheid van fietsers beperkt.

Ruijterkade 2022-02-28 ML (3).jpg Nieuwe Pontplein (foto: Marjolein de Lange)
Ruijterkade 2022-02-28 ML (6).JPG Inritbanden bij het fietspad (foto: Marjolein de Lange)

Breedste fietsoversteek van de wereld?

Fietsers op weg naar de Oostertoegang en de binnenstad moeten de drukke De Ruijterkade oversteken. Met de nieuwe pontaanlanding kunnen daar ineens heel veel fietsers zijn. Om plaats voor hen te maken zijn de oversteek en de opstelruimte heel breed gemaakt. Dit is nu misschien wel de breedste fietsoversteek ter wereld.

Ruijterkade 2022-02-23 (2).JPG Brede oversteek (foto: Marjolein de Lange)

Nieuwe brug

De fiets-voetgangersbrug over de Oostertoegang is vervangen door een nieuwe bredere brug. Hier een mooi filmpje van het invaren van die nieuwe brug.

Uitvoering

De werkzaamheden voor het plein en de brug zijn bijna allemaal vanaf het water uitgevoerd. Zo kon het verkeer tijdens deze werkzaamheden nog steeds gebruikmaken van de Ruijterkade. Het nieuwe pontplein is nieuw ‘land’, een plaat op palen boven het water. Uitvoerder BAM heeft er een mooi plaatje van gemaakt:

IJpleinveer1.jpg Afbeelding BAM: https://www.baminfra.nl/projecten/verbetering-ijpleinveer
940x415_sprongoverhetij-ijpleinveer-zuidzijde-5609_1.jpg Vóór de bouw van het nieuwe pontplein. Afbeelding: https://www.amsterdam.nl/projecten/pontpleinzuid/

Locatie

IJplein Amsterdam

Laatste projecten

Wat gebeurt er op dit moment?

Amsterdam

Klaar om Amsterdam te bezoeken? De stad van het delen van fietskennis, inzicht en ervaring!

Bezoek ons

Door deze website te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van anonieme cookies die worden gebruikt voor het functioneren van deze website. Er worden geen privégegevens opgeslagen, enkel bij het aanmelden voor een van onze diensten. Meer over onze privacy en cookie verklaring.