Nieuwe fietsroute de Slinger verbindt Zaandam

Vorig jaar opende het vernieuwde stationsgebied in Zaanstad met een nieuwe verbinding over het spoor en een nieuwe stalling voor fietsers. Het resultaat is een moderne spooroverbouwing in typisch Zaanse stijl. Er is een nieuwe entree tot het station met winkels en een fietspad dat het centrum en West met elkaar verbindt. Aan de westkant van het station biedt de nieuwe lichte, moderne fietsenstalling plaats aan 1.400 fietsen. Hieronder meer informatie over hoe deze nieuwe verbinding tot stand kwam en antwoord op de vraag: Komt er nog meer?

Zaandam Slinger 2021 (2).JPG Foto: Marjolein de Lange

Inspiratie uit de 16e eeuw

De Slinger is een nieuwe fietsroute over de sporen en de drukke Provinciale weg (N203) in Zaandam. Hij verbindt het vernieuwde centrum van de stad met de westelijke wijken. Naast de Slinger is een fietsenstalling gebouwd die, net als het stadhuis en hotel, geïnspireerd is op de stijl van de houten Zaanse huizen uit de 16e eeuw.

Uitdagingen

Nu sluit de Slinger met hellingen en bochten aan op het fietsnetwerk van Zaandam. Het inpassen en realiseren van de verbinding tussen de sporen kende uitdagingen. Zoals het realiseren van de westelijke stalling, de aansluiting westelijk van het spoor en een tweede oostelijke aansluiting. Daar wordt nog gewerkt aan aanvullingen en verbeteringen. Een blijvende uitdaging is het handhaven van het scooterverbod.

Zaandam station stalling west 2021 (8).JPG Foto: Marjolein de Lange

Toekomst

Er komt ook aan de oostkant een nieuwe stalling die de huidige tijdelijke stalling op het Noordschebos zal vervangen. Deze komt in de onderste lagen van het gebouw Figaro.

Meer over het project in dit artikel over de opening in september 2020.

Zaandam Slinger 2021 (9).JPG Foto: Marjolein de Lange

Locatie

Stadhuisplein Zaandam
Amsterdam

Klaar om Amsterdam te bezoeken? De stad van het delen van fietskennis, inzicht en ervaring!

Bezoek ons

Door deze website te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van anonieme cookies die worden gebruikt voor het functioneren van deze website. Er worden geen privégegevens opgeslagen, enkel bij het aanmelden voor een van onze diensten. Meer over onze privacy en cookie verklaring.