Een betere stad: minder auto’s en meer (ruimte voor de) fiets!

Amsterdam, een bescheiden metropool met grote aantrekkingskracht, kan alleen succesvol blijven als we de openbare ruimte verbeteren en de lucht schoner maken. De Agenda Amsterdam Autoluw is ons plan om de impact van auto's op de stad te verminderen en tegelijkertijd meer ruimte te creëren voor fietsers, voetgangers, openbaar vervoer en wonen. Hieronder leggen we uit hoe we dit bereiken.

De Agenda Amsterdam Autoluw bevat maatregelen om van Amsterdam een schonere en leefbare stad te maken. De vier doelvelden van de Agenda Amsterdam Autoluw zijn als volgt:

  • Schonere alternatieven voor auto's;
  • Het verminderen van rijdende auto's;
  • Minder parkeerplaatsen; En
  • Betere openbare ruimte.

We realiseren ons dat frequent en vlot openbaar vervoer, mooie wandelpaden en goede fietsroutes deel uitmaken van een autoluwe stad. Daarom beschrijft onze Agenda Amsterdam Autoluw onder andere maatregelen om de vraag naar parkeerplaatsen te verminderen. Deze maatregelen bieden de mogelijkheid om in 2025 tot 10.000 parkeerplaatsen te verwijderen. Door meer parkeergelegenheid op afstand aan te bieden in garages en bij P+R's, en door deelmobiliteit aantrekkelijker te maken, creëren we meer ruimte voor een prettige en leefbare omgeving in de stad.

Met circulatiemaatregelen zoals afsluitingen voor autoverkeer op strategische plekken en slimmer vrachtverkeer werken we aan het terugdringen van het aantal rijdende auto's in onze binnenstad. Een autoluwe stad houdt meer in dan alleen al het autoverkeer uit de stad houden. Daarom verminderen we het autoverkeer zorgvuldig en geleidelijk door in te zetten op pilots en onderzoek. Daarmee zorgen we ervoor dat de bereikbaarheid van de stad bij elke stap richting de autoluwe stad gewaarborgd blijft.

Munt Hans Aarsman HAR-3_Munt.jpg Munt, voor Agenda Amsterdam Autoluw maatregelen. Foto: Hans Aarsman
Munt 30949-170511-muntplein-rodeloper_AN-3788.jpg Munt, na Agenda Amsterdam Autoluw maatregelen. Foto: Gemeente Amsterdam

Ontwerpprincipes

In een leefbare en toegankelijke stad staat een prettige leefomgeving hoog in het vaandel. Ontwerpprincipes voor een autoluwe stad bieden kansen om samen met bewoners en ondernemers Amsterdam vorm te geven. 'Inrichtingprincipes voor een Autoluwe stad' bevat de maatregelen voor verschillende gebieden in de stad. Hier vindt u meer gedetailleerde informatie over de maatregelen die we van plan zijn in te zetten om de stad leefbaarder en schoner te maken.

Wist je dat?

Er zijn burgers en organisaties die de gemeentelijke plannen voor de lage-autostad steunen. Sommigen streven naar een snellere uitvoering van de Agenda Amsterdam Autoluw. Sommige specifieke maatregelen krijgen oppositie.

Onze vragen

Werkt jouw stad aan de transitie naar een autoluwe stad? Welke maatregelen werken, hoe worden ze uitgevoerd? Is er verzet, en hoe ga je daarmee om? Deel je ervaring en mening met onze community via Disqus hieronder!

Locatie

De stad Amsterdam Amsterdam

Laatste projecten

Wat gebeurt er op dit moment?

Amsterdam

Klaar om Amsterdam te bezoeken? De stad van het delen van fietskennis, inzicht en ervaring!

Bezoek ons

Door deze website te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van anonieme cookies die worden gebruikt voor het functioneren van deze website. Er worden geen privégegevens opgeslagen, enkel bij het aanmelden voor een van onze diensten. Meer over onze privacy en cookie verklaring.