Steeds meer landen en steden binnen en buiten Europa zien de voordelen van de fiets en investeren zij volop om fietsen toegankelijk te maken. Landen en steden kunnen van Amsterdam leren, maar natuurlijk blijft de stad Amsterdam ook nieuwe ontwikkelingen volgen en horen hoe anderen omgaan met de uitdagingen op fietsgebied. De Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam stimuleren daarom kennisdeling en hebben daarom het platform Amsterdam Bike City opgezet. Een organisatie waarin samenwerking en overleg tussen verschillende mensen en relevante partijen tot stand worden gebracht. Zo blijft Amsterdam voorop lopen als wereldfietsstad.
Het doel van het platform is samenwerking en overleg tot stand brengen. Door het uitwisselen van kennis willen we dat het netwerk (de community) actief bijdraagt aan kennisontwikkeling in Amsterdam en de regio. Het ABC platform zetten we in bij het vormen van nieuwe beleidsplannen en het nieuwe meerjarenplan fiets, om zo gebruik te maken van de kennis van het netwerk. Onder andere op het gebied van: nieuwe vervoersmiddelen, sociale veiligheid en fiets en verkeersveiligheid. Ook bij het doen van experimenten, bijvoorbeeld op het gebied van fietsgedrag, willen we innovatie en kennisontwikkeling stimuleren door samenwerking met partijen uit het netwerk.
ABC bestaat uit:
1. Het Fietsinnovatielab
Het Fietsinnovatielab Amsterdam verzamelt nieuwe (fiets)ideeën, geeft deze een podium, onderzoekt of van ideeën schaalbare innovaties gemaakt kunnen worden en ontwikkelt zo nieuwe fietskennis.
2. Partners en informatiebijeenkomsten
In de regio Amsterdam zijn veel partijen actief. Om goed contact te houden en deze partners te betrekken organiseert ABC elk half jaar in samenwerking met Pakhuis de Zwijger een bijeenkomst waar kennis, ideeën en innovaties worden uitgewisseld en gestimuleerd. Daarnaast zijn de afgelopen corona-jaren ook verschillende online meet-ups rondom een specifiek vraagstuk georganiseerd
3. Delegaties
Wereldwijd is er veel belangstelling voor Amsterdam als fietsstad. Er kwamen/komen dan ook aanvragen binnen om rondgeleid te worden door de stad. De gemeente selecteert partijen die via Amsterdam Bike City worden ontvangen. Delegaties krijgen van professionele en enthousiaste begeleiders alle ins- en outs van fietsbeleid en fietsvoorzieningen te horen en te zien.
4. Digitale community
Op de website is achtergrond en informatie te vinden over fietsen in Amsterdam en de regio. Het platform bestaat uit een website inclusief een discussiemogelijkheid waarop de community – volgers van ABC – mee kunnen praten over diverse onderwerpen. Een onderwerpvoorbeeld is e-bikes. Valt deze nog wel onder de fiets en waar zouden ze moeten rijden in de stad? De digitale community leeft ook actief op LinkedIn; hier zijn de laatste nieuwtjes te lezen en vinden discussies plaats. En niet vergeten, de nieuwsbrief wordt breed verspreid en heeft door de innovatielab veel nieuwe lezers gekregen.