Terugblik fietscongres Velo-city in Ljubljana

Terugblik fietscongres Velo-city in Ljubljana

Van maandag 13 tot en met vrijdag 17 juni vond het internationale fietscongres Velo-city plaats in Ljubljana. Namens Amsterdam Bike City waren Willem Smink (projectleider) en David Gelauff (mede-opdrachtgever gemeente Amsterdam) aanwezig. Willem deelt de hoofdpunten van zijn presentatie over ‘Citizen engagement’.

In een deelsessie over ‘engaging citizens and building cycling communities’ vertelde Willem Smink over Amsterdam Bike City en Het Fietspad van de Toekomst. De insteek? Hoe betrek je mensen van buiten de overheid bij fietsbeleid? En hoe zet je de ideeën van hen vervolgens om in concrete experimenten die je buiten uitvoert?

Met beide projecten hebben we veel ervaring opgedaan in verschillende vraagstukken en in verschillende Nederlandse regio's. Voor Het Fietspad van de Toekomst zijn, in opdracht van de provincie Utrecht, experimenten uitgevoerd met een inhaalstrook op een fietsroute en met het plaatsen van bomen op plaatsen waar normaal geen bomen kunnen groeien. Met als doel om in de toekomst zelf boomenergie op te wekken.

Amsterdam Bike City is het initiatief van Vervoerregio Amsterdam en Gemeente Amsterdam. Begin dit jaar hebben we een innovatielab georganiseerd waarvoor alle geïnteresseerden een idee konden inzenden voor een veiliger fietspad. Voor Amsterdam Bike City onderzoeken we daarom – zoals u wellicht weet – of we het winnende idee ’30-20-10’ kunnen testen in de praktijk. Meer over het winnende idee zelf vindt u via deze link.

Tijdens de presentatie in Ljubljana deelden we een aantal lessen die wij geleerd hebben door het organiseren van dergelijke prijsvragen, contests of ideeëncompetities:

  • Waar veel ruimtelijke projecten vaak ‘Not in my backyard’-weerstand ontmoeten, is een prijsvraag een mooie manier om voorstanders, positiviteit en enthousiasme aan te wakkeren.
  • Deze nieuwe manier mensen betrekken bij projecten en beleid leidt bij goede communicatie tot veel interesse, waarmee ook andere doelgroepen worden bereikt.
  • Innovatie en participatie leiden vaak tot onverwachte wendingen in project of proces, omdat de aanpak of inhoudelijke oplossing voor veel mensen nieuw is. Kortom: expect the unexpected, want het loopt altijd anders dan je denkt.

Ben je benieuwd of wil je meer weten? Stuur David of Willem vooral een berichtje via ABC.

Velo-city

Presentatie met onderschrift Velo City 2022

Velo city
Jul 05, 2022

Presentatie Amsterdam Velo-city

pdf
Amsterdam

Klaar om Amsterdam te bezoeken? De stad van het delen van fietskennis, inzicht en ervaring!

Bezoek ons

Door deze website te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van anonieme cookies die worden gebruikt voor het functioneren van deze website. Er worden geen privégegevens opgeslagen, enkel bij het aanmelden voor een van onze diensten. Meer over onze privacy en cookie verklaring.