Meer ruimte voor fietsers op de Koninginneweg en Spaklerweg

De Koninginneweg in Amsterdam Zuid is een belangrijke fietsroute, maar fietsers moesten het doen met een smalle strook tussen geparkeerde auto’s en de tramrails. Nu is één kant van de straat parkeervrij gemaakt waardoor fietsers en voetgangers meer ruimte hebben. Laad- en losplekken zijn heringericht zodat er minder hinder is voor doorgaand fietsverkeer.

Koninginneweg 30 km
Koninginneweg-30km 2 Nieuwe inrichting Koninginneweg met meer ruimte voor fietsers

Door de nieuwe inrichting van de straat wordt hard rijden ontmoedigd. De maximum snelheid voor autoverkeer is aangepast naar 30 km per uur. Door de aanpassingen is de verkeersveiligheid op de Koninginneweg verbeterd.

Vernieuwde Spaklerweg met tweerichtingfietspad

Ook de Spaklerweg is aangepakt. Na anderhalf jaar werk is het af. De vernieuwde Spaklerweg heeft een extra breed tweerichtingfietspad en er is meer ruimte voor voetgangers. De rotonde bij de Omval is verplaatst en er zijn nieuwe oversteekplaatsen gekomen. Veel auto’s reden hier op hoge snelheid de stad in of uit. Dat is voorbij met de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.

230526-SpaklerwegVernieuwd_si-37.jpg
230526-SpaklerwegVernieuwd_si-39.jpg Vernieuwde fietspaden bij Spaklerweg

De weg is veiliger gemaakt want er wonen en werken steeds meer mensen in deze buurt. Het wordt nog drukker. De laatste jaren is er volop gebouwd en komen nog meer wijken bij. Door de aanpassingen aan de weg is er nu en straks voldoende ruimte voor fietsers.

30 kilometer per uur in de stad

Binnen de bebouwde kom gaat vanaf december 2023 de maximumsnelheid in zo’n 500 straten van 50 naar 30 kilometer per uur. 80 procent van de Amsterdamse wegen is straks een 30-weg. Door deze aanpassing wordt de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers verbeterd. Als bestuurders langzamer rijden hebben ze meer tijd om te kijken en te reageren. Door het invoeren van de maximum snelheid van 30 kilometer per uur verwachten we 20 tot 30 procent minder ongelukken. En als er dan toch een ongeluk gebeurt, dan is het minder ernstig. De snelheid op de Koninginneweg en Spaklerweg is al aangepast naar max 30 kilometer. Veel andere straten volgen later dit jaar. Kijk voor meer informatie op www.amsterdam.nl/30km

Amsterdam

Klaar om Amsterdam te bezoeken? De stad van het delen van fietskennis, inzicht en ervaring!

Bezoek ons

Door deze website te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van anonieme cookies die worden gebruikt voor het functioneren van deze website. Er worden geen privégegevens opgeslagen, enkel bij het aanmelden voor een van onze diensten. Meer over onze privacy en cookie verklaring.