Bekijk de inzendingen

Op welke ideeën kan ik stemmen en hoe stem ik?

Op deze pagina vind je alle inzendingen van het Fietsinnovatielab 2023. Scroll naar beneden en klik op de verschillende inzendingen voor een kort overzicht.

Hoe werkt stemmen?

Tot 30 april kon er gestemd worden op jouw favoriete inzending. Helaas kan er niet meer gestemd worden. De Top-10 kan je vinden op de volgende pagina.

Onderwerp Fietsinnovatielab 2023

Voor het tweede Amsterdam Bike City Fietsinnovatielab konden innovatieve oplossingen ingezonden worden voor het verbeteren van de sociale veiligheid tijdens het fietsen. Want hoe leuk en gezond fietsen ook is, het wordt niet altijd als plezierig ervaren. Denk aan fietsen in het donker, nageroepen worden of agressie tussen verkeersdeelnemers. Met het thema ‘sociale veiligheid’ willen we de fietservaring in de regio beter maken. Lees hieronder de inzendingen en stem!

Wil je meer weten over de prijsvraag zelf? Je vindt alle informatie op deze pagina.

  • Inzending 1
  • Inzending 2
  • Inzending 3
  • Inzending 4
  • Inzending 5
Groene spotlight.png

Zet de fietsers in het ‘groene’ spotlight !

Je fietst (sociaal) veiliger, prettiger en leuker als je minder last hebt van auto’s.

Wij stellen een experiment voor om bij verkeerslichten de fietsers maximaal groen te geven en de auto’s minimaal groen. Autorichtingen die nu samen 60-80 seconden groen krijgen, krijgen tijdens het experiment 40 seconden groen. Fietsrichtingen krijgen tot wel tot 20 seconden groen. Hiermee gaat de wachttijd voor de fietsers met de helft omlaag per verkeerslicht. Tel uit je winst!

Omdat dit een grote impact voor het autoverkeer heeft, willen we dit in eerste instantie één of twee keer per jaar doen, bijvoorbeeld op de eerste dag dat de scholen weer opengaan. Ook doen we dit niet op hele drukke autoroutes op- en rond de snelweg.

Wij hopen dat hierdoor:

  • een gedragsverandering plaatsvindt voor zowel de ouders van de schoolgaande kinderen als de automobilisten die deze dag moeten wachten voor de fietsers.
  • het verkeerssysteem van Amsterdam op den duur verandert. Op kruispunten staan de fietsers centraal en niet meer de auto’s.
Richtingaanwijzer op de fiets.png

Laat zien waar je naar toe wilt, richtingaanwijzer op de fiets

Op de fiets richting aangeven is een echte uitdaging. Je hand uitsteken is niet makkelijk als de wind je bijna omver blaast. Ook hou ik zelf mijn beide handen liever aan het stuur als ik de bocht om ga. En je kunt iemand anders een onbedoelde mep geven als je richting aangeeft met je arm. Op een rotonde ziet de chauffeur die arm niet ,want die verstopt zich achter het lichaam van de fietser. En in het donker is die uitgestoken arm al helemaal niet te zien.

Kortom : gevaarlijke situaties alom, zeker met de moderne snelle fietsen !!!!

Oplossing : een richtingaanwijzer op de fiets. Een tuigje van reflecterende banden met daarop lampjes voor en achter, links en rechts in geel en rood. Trek het over je hoofd aan en je bent er klaar voor. Een druk op de knop en de lampjes gaan branden en laten zien welke kant je op wilt.

“Wil je wel de bocht maar niet het hoekje om? Geef dan richting aan op de fiets!"

Visual 3.png

Bike Your Way

Deze app is bedoeld om mensen veilig door Amsterdam te navigeren. Het unieke aan de app is:

  • Hij geeft aan waar het druk is qua fietsers.
  • Afgesloten wegen worden aangegeven.
  • Fiets je liever niet alleen de app zoekt een maatje.
  • Bezienswaardigheden worden aangegeven.
  • Bij gebruik van de app wordt goed gedrag op de weg en met een maatje fietsen etc. beloond met punten.

Voor iedereen is deze app geschikt; jong oud en natuurlijk voor toeristen.

Save Cycle App.png

Fiets met vertrouwen: Sluit je vandaag nog aan bij de Safe Cycle Community!

Als ik 's avonds op de fiets zit, voel ik me soms onveilig door slechte verlichting op de fietspaden, gevaarlijk rijgedrag van automobilisten of een gebrek aan sociale controle op straat. Dit geldt vooral voor vrouwelijke fietsers die 's avonds fietsen, maar het treft ook andere fietsers.

Daarom heb ik de oplossing bedacht: de "Safe Cycle" app! Deze innovatieve app biedt interactieve en gepersonaliseerde informatie over veilige fietsroutes en tips. Bovendien creëert de app een gemeenschap van fietsers die elkaar kunnen ondersteunen en adviseren over veiligheid en andere aspecten van het fietsen. Met de app kunnen gebruikers ook onveilige situaties melden die vervolgens worden gedeeld met andere fietsers en de lokale autoriteiten.

Mijn doel is om het vertrouwen van fietsers in de veiligheid van hun omgeving te vergroten, een positief fietsklimaat te creëren en bij te dragen aan een duurzame en veilige fietsomgeving in Amsterdam. Ik zal actief de app promoten onder vrouwen in Amsterdam en nauw samenwerken met lokale autoriteiten en fietsorganisaties om ervoor te zorgen dat de app up-to-date en gebruiksvriendelijk blijft.

HOMIES (visual).png

HOMIES

HOMIES is een platform waar fietsers in contact kunnen komen met andere fietsers. Met HOMIES kun je de app gebruiken om een fietsrit aan te vragen of aan te maken. Op basis van een vertrektijd, richting en bestemming faciliteert de app in het samen (richting huis fietsen). Daarmee is HOMIES de meest sociale fietsclub van de Amsterdamse nacht. De HOMIE die de fietsrit heeft aangemaakt spaart met elke rit / afstand voor punten. Deze zijn te verzilveren in de HOMIES shop voor giftcards / kortingen. Wij richting ons in het begin voornamelijk op doelgroepen die subjectieve onveiligheidsbeleving ervaren in de avond en nacht. In de toekomst kan het platform ook worden uitgebreid naar andere doelgroepen (samen fietsen naar school, de sportclub etc). Met je HOMIES kan je thuiskomen!

  • Inzending 6
  • Inzending 7
  • Inzending 8
  • Inzending 9
  • Inzending 10
Welcome in Amsterdam, we have bikes and rules.png

Welcome in Amsterdam, we have bikes and rules

De Gemeente Amsterdam heeft te maken met een toenemend aantal toeristen in de stad, wat zorgt voor groeipijnen zoals drukte en overlast voor de bewoners. Amsterdam is een fietsvriendelijke stad, maar het gebrek aan kennis over de verkeersregels onder toeristen maakt het fietsen in de stad gevaarlijk voor zowel bewoners als toeristen.

Een oplossing voor dit probleem is het plaatsen van video-animaties waarin de verkeersregels in Amsterdam op een eenvoudige en begrijpelijke manier worden uitgelegd. Deze video's kunnen worden geplaatst op strategische locaties waar toeristen de stad binnenkomen, zoals de bagagebanden op Schiphol en de beeldschermen op de trein- en metrostations. Op deze manier kunnen toeristen gemakkelijk kennis nemen van de verkeersregels en kan de veiligheid op de fietspaden worden verbeterd.

Amsterdam wordt steeds fietsvriendelijker en dat is een goede ontwikkeling, maar het is belangrijk dat toeristen ook op de hoogte zijn van de verkeersregels om gevaarlijke situaties te voorkomen. Door het verspreiden van deze video-animaties kan de gemeente Amsterdam de veiligheid van alle weggebruikers verbeteren en bijdragen aan een betere en veiligere leefomgeving voor zowel bewoners als toeristen.

9 types of cyclists.png

Workshop 'De 9 soorten fietsers: De veiligere manier om een fietser te zijn.'

Mijn oplossing voor het verbeteren van de sociale veiligheid voor fietsers is om een aantal workshops, lezingen, conferenties en retraites te maken over onze mensen en onze innerlijke transformatie. Het is noodzakelijk om in onszelf te gaan om mensen zich veiliger te laten voelen tijdens het fietsen. En wat is er veiliger dan eerst jezelf te leren kennen en te weten hoe je zelf op sommige situaties zal reageren? En om te weten hoe je de wereld ziet met een hulpmiddel dat al 30 eeuwen bij ons is.

Deze oude tool helpt mensen om met duidelijkheid te zien hoe ze kunnen handelen en reageren. Het Enneagram is een systeem om erachter te komen welk type persoonlijkheid je hebt. Je kunt de motivatie van een persoon meten, niet diens gedrag. Er zijn 9 persoonlijkheden die strategieën vertegenwoordigen om om te gaan met jezelf, met anderen en met de wereld. Ook de verschillende soorten patronen van denken, voelen en handelen komen hierin voor.

De resultaten voor de veiligheid van de fietspaden worden weerspiegeld in het begrijpen van hun eigen motivaties, hun angsten en sterke punten. Ten slotte zullen de fietsers zelfvertouwen, communicatieve vaardigheden en nieuwe manieren van vertrouwen in de gemeenschap krijgen.

Visual inzending 8.png

Rechtdoor op zelfde weg gaat veilig door

Probleem: Bij veel stoplichten in Amsterdam gaan de lichten voor fietsers rechtdoor, samen met auto’s rechtdoor en rechtsaf. En dat gaat helaas nogal eens mis, ernstig mis, met te vaak nog dodelijke slachtoffers.

Oplossing: We her-programmeren de verkeerslichten op een andere manier:

  1. fietsers groen licht; alle autolichten op zelfde kruispunt ROOD. Omdat we weten dat fietsers prima op elkaar letten, kunnen we om tijd te winnen ook alle fietsers tegelijk bijv. oranje geven. Net als op IJplein bij GVB veren achter centraal station: alle fietsverkeer (evt. plus voetgangers zelfs) let op elkaar. Campagne hiervoor is simpel en snel effectief te maken. Rotterdam heeft al voorbeelden.
  2. Groen voor auto’s rechtdoor en rechtsaf, dan alle fietsers rood! Voordeel: betere doorstroming voor auto’s want rechtsaf slaand verkeer moet nu vaak wachten op rechtdoor gaande fietsers (en maar turen over schouder en door achterruitjes), en daarmee blokkeren ze ook auto’s die gewoon rechtdoor willen. Dit leidt vaak tot irritatie bij automobilisten waardoor rechtsaf slaande auto’s opgejaagd sneller fietsers negeren. Bijkomend tweede voordeel is dat vrachtauto’s weten dat er geen fietsers in hun dooie hoek zullen zijn (tenzij ze door rood rijden, maar dat is dan je eigen schuld maar in de toekomst).
Tunnelvisionair

DeTunnelvisionair: Van een vieze tunnel, naar tunnels met visie!

De herinnering aan je fietsrit is zo sterk als de minst prettige belevenis tijdens die fietstocht. Tunnels in Amsterdam worden als sociaal onveilig ervaren en zorgen er daarmee dat veel fietsritten door Amsterdam een onprettige herinnering blijven. Het programma ‘De Tunnelvisionair’ pakt 5 door Amsterdammers gekozen ongure tunnels aan met verschillende tijdelijke maatregelen, die elk inzetten op een ander zintuig. In de periode dat de maatregelen aanwezig zijn wordt gemonitord welke maatregelen het sterkste positieve effect hebben op de ervaringen in de tunnel. De tunnel die het meest positieve effect laat zien wordt definitief opnieuw ingericht! De aanpak voor deze tunnel wordt zo opgesteld dat dit toepasbaar is op álle tunnels in Amsterdam. Op die manier is bang door een enge tunnel fietsen in Amsterdam snel verleden tijd!

Inzending 10.png

Ruimte bij groen, Samen doen!

Op veel fietskruispunten wordt inmiddels vaak een kruis gebruikt om aan te duiden dar je daar niet stil moet staan. Dat is al een hele verbetering. Maar het zou nog beter zijn als mensen ook stoppen vóór het kruis als ze zelf toch rood hebben. Dan kunnen andere kruisende fietsers die groen hebben doorrijden. Dan hoeven ze niet te remmen voor fietsers van rechts die langzaam naar rood toe rijden. En zo hoopt het ook nog een stuk minder op bij het stoplicht doordat er daar plek overblijft voor anderen.

Bijpassend idee: de paaltjes weghalen waar fietsers op kunnen drukken. Dit heeft geen nut en kost wel onderhoud. Door het weghalen zullen fietsers ook niet langer denken dat ze op de knop moeten drukken en daar zo spoedig mogelijk op moeten drukken.

  • Inzending 11
  • Inzending 12
  • Inzending 13
  • Inzending 14
  • Inzending 15
Inzending 11 Visual 1.png

“Waar gaan al die fietsers heen?”

Deze interventie biedt een oplossing voor (sociale) onveiligheid op de fietspaden in Amsterdam. Met (sociale) onveiligheid bedoelen we ongevallen, irritatie, agressie en het feit dat mensen weinig rekening met elkaar houden en vooral met zichzelf bezig zijn.

Door middel van 3 fysieke borden op een vaste fietsroute, worden mensen uitgedaagd om uit hun interne bubbel te stappen en meer contact te zoeken met andere gebruikers van het fietspad. Het uiteindelijke doel is dat mensen een kort gesprekje met elkaar starten wanneer ze even moeten wachten op ander verkeer, bijvoorbeeld bij een verkeerslicht. In combinatie met posters die door de stad worden verspreid met dezelfde boodschap worden mensen verleid meer contact met elkaar te zoeken. Door dit contact wordt anonimiteit verminderd, zullen mensen meer rekening met elkaar houden en zal er minder snel irritatie of agressie optreden waardoor de (sociale) onveiligheid op de drukke fietspaden zal verbeteren.

Visual 12.png

Wees geen fietsbarbaar, maar lief voor elkaar

E-bikes gaan niet meer weg uit het straatbeeld. En ook andere vormen van snelle fietsers zoals racefietsen horen inmiddels op grote schaal bij de stad. Maar ze roepen nu vaak agressie op onder ‘normale’ fietsers. Daarom pleit ik voor meer begrip voor elkaar. Dit door het plaatsen van een positief verkeersbord die oproept rekening met elkaar te houden en elkaar de ruimte te geven.

Visual 13.png

Zebra op het fietspad? Wij zijn het doodzat

Voetgangers krijgen nauwelijks voorrang van fietsers in Amsterdam bij een zebrapad. Voor voetgangers is het ook makkelijker om even in te houden. Daarom pleit ik voor het verwijderen van zebrapaden op fietspaden wanneer de voetganger voldoende plek heeft om even te wachten.

Visual 14.1.png

Ik leer terwijl ik plezier heb

Gaat fietsen over balanceren en trappen? 'De regel verbind je met het leven, trap met vertrouwen op het leven'. Met ons project "Ik leer terwijl ik plezier heb" kunnen we een van de Amsterdamse parken als pilot kiezen en daar een mini-bike oefengebied aanleggen. Dit gebied zal regels en gebeurtenissen bevatten die kinderen in het verkeer kunnen tegenkomen.

Visual 15.png

That’s my Badge!

De fietspaden brengen een grote verscheidenheid aan mensen en omstandigheden samen: toeristen en Amsterdammers, jong en oud, sommigen met haast en anderen op de fietstocht, op klaarlichte dag of in het donker. Door ons fietsgedrag en onze kennis van de stad en haar sociale normen kunnen anderen zich onveilig voelen op de fiets.

Op dezelfde manier kunnen het fietsgedrag en de kennis van anderen over de stad en haar sociale normen ervoor zorgen dat wij ons onveilig voelen op de fiets.

Laten we het makkelijker, vriendelijker en veiliger maken.

Met de Badge, in 3 kleuren, kunnen we ons vrijelijk herkennen in drie verschillende manieren van fietsen en de behoeften daarvan.

Een eenvoudige aanpak om anderen te vertellen hoeveel ruimte om ons heen we nodig hebben om ons comfortabel te voelen, hoe wendbaar we zijn tijdens het fietsen en hoeveel we weten over de Amsterdamse fietspaden en de sociale normen.

Een innovatieve oplossing die de communicatie tussen fietsers verbetert om te anticiperen op potentiële veiligheidsrisico's en tegelijkertijd het fietsen inclusiever, leuker en aangenamer te maken voor iedereen.

  • Inzending 16
  • Inzending 17
  • Inzending 18
  • Inzending 19
  • Inzending 20
Visual 16.png

Verborgen parel op het gebied van fietsveiligheid

Samenvatting van het probleem: Op basis van statistieken is bijna driekwart van de dodelijke fietsslachtoffers en meer dan de helft van de zwaargewonde fietsers 60 jaar of ouder. Onder de redenen van ongevallen zijn er: hoge snelheid, het verliezen van aandacht, de staat van de weg, verschillende afleidingen, fietsen door de bocht zonder te kijken, een rood licht of stopbord negeren. Belangrijk om te noemen is dat slechts 18% van de fietsers een helm draagt, maar op basis van persoonlijke ervaring doet bijna niemand in Amsterdam dat. Hoewel helm bewezen een zeer goede veiligheidsmaatregel is in geval van een ongeluk.

Samenvatting van de oplossing: een sterke reclamecampagne voeren om het dragen van helmen te promoten, met de nadruk op opblaasbare helmen en oudere fietsers.

Visual 17.png

Toegankelijke fietsroutes voor recreatie naar Spaarnewouden en Zuiderwoude

Amsterdam is een fietsvriendelijke stad, maar er zijn nog steeds verbeteringen nodig om het fietsen veiliger en toegankelijker te maken voor recreatieve fietsers. Wij stellen voor om fietsbruggen en -tunnels te bouwen op de kruisingen van de Zuiderzeeweg/Ijburglaan en de Burgemeester De Vlugtlaan/Haarlemmerweg om de fietservaring te verbeteren. Dit zal niet alleen de veiligheid vergroten, maar ook de stad toegankelijker maken voor tourfietsers en families die een dagje de stad uit willen.

Over schouder kijken.png

Maak je deur open zonder een fietser te slopen

De ouderwetse fietser heeft in het dagelijkse Amsterdamse bestaan tegenwoordig veel te voorduren. Onoplettende toeristen, hard rijdende elektrische fietsen en smalle straten met verkeer op de rijbaan kunnen fietsen in Amsterdam soms een waar avontuur maken. Maar een onderbelicht fenomeen in de Amsterdamse straten is het gevaar van spontaan openzwaaiende autodeuren, met schrik en letsel tot gevolg. Zo zijn portieren bij 25% (!) van het fietsletsel in het verkeer betrokken. In het kader van de verbetering van de sociale veiligheid van de fietser in onze mooie stad roepen wij daarom een campagne in het leven die met behulp van bewustwording het gedrag van automobilisten positief wil beïnvloeden. Deze campagne zal middels onze pakkende slogan en opschuddend beeldmateriaal via multimediakanalen een gerichte doelgroep van autobezitters bereiken. Dit zullen vaste beelden, korte animaties en stickers zijn. De stickers zijn bedoeld om aan de binnenkant van autoportieren te plakken met de boodschap dat wanneer je uitstapt aan de linker kant, je met rechts de deur opendoet – de Dutch Reach. Deze manier van uitstappen noodzaakt de automobilist eerst over de schouder te kijken. Deze boodschap zullen we delen in relevante tijdschriften en op sociale media via advertenties en kanalen van de gemeente.

No visual.png

AMSPedalPro: De slimme Fiets oplossing voor het Amsterdamse opstoppings probleem

Met meer dan 880.000 fietsen in de stad, staat Amsterdam bekend om zijn fietscultuur. Echter, opstoppingen/drukte beginnen tegenwoordig een groot probleem te worden. AMSPedalPro is een slim fietssysteem dat de te rijden route optimaliseert en de drukte ontwijkt door gebruik te maken van data en technologie. AMSPedalPro streeft ernaar om het fietsen effectiever, veiliger en leuker te maken voor iedereen in Amsterdam door up-to-date informatie te bieden over hoe het staat met de fietsomstandigheden, suggesties voor alternatieve fietsroutes en veiligheidstips te bieden.

Example of SMALLab floor projection with marker-based motion capture. Tourist training for bicycle culture.jpg

Een fietssimulatie-experiment voor toeristen op Schiphol

Bereid toeristen op Schiphol voor op de straten van Amsterdam met behulp van simulaties. Animaties van fietsen/fietsers kunnen geprojecteerd worden vanaf het plafond en met een app kan iedereen daarmee spelen en zo leren hoe je het beste voort te bewegen. Spelers krijgen punten door botsingen te voorkomen en de volgende stap in het spel is het beheersen van de fiets zelf.

Om toeristen voor te bereiden op het rondlopen in Amsterdam dienen ze een simulatie aangeboden te krijgen om de logica van de fietsers te leren kennen. Bijvoorbeeld op luchthaven Schiphol. De video projecties van fietsers en kruispunten op de vloer reageren met de logica van de fietsers op de voetgangers. De geprojecteerde fietsers reageren niet op diegenen die niet meespelen in het spel.

Met voldoende punten kan de speler een fiets controleren en deze door de menigte laten fietsen door (op afstand) gebruik te maken van hun telefoon of tablet.

  • Inzending 21
  • Inzending 22
  • Inzending 23
  • Inzending 24
  • Inzending 25
designed by Peter Eszenyi

De beleefde bel

Fietsen in drukke steden zoals Amsterdam kan gevaarlijk zijn voor fietsers, zelfs wanneer ze op fietspaden of in autovrije straten rijden. Er bestaat altijd een risico dat andere fietsers of voetgangers zich ineens op het pad van de fietser begeven en zo een botsing veroorzaken. Een bel kan anderen waarschuwen dat er tegenliggers aankomen, maar het bellen kan soms ook agressief overkomen of anderen laten schrikken. Schreeuwen heeft dezelfde nadelen en niet iedereen begrijpt het.

De oplossing is de beleefde bel, een bel die de traditionele fietsbel combineert met een gesproken bericht, zoals bijvoorbeeld ‘Sorry’! wat gehoord kan worden op 25 meter afstand. De beleefde bel kan gebruikt worden om andere weggebruikers te attenderen op de aanwezigheid van de fietser zonder hem te laten schrikken, en kan harder of zachter worden gezet, voor gedeelde (fiets)paden. De beleefde bel helpt op die manier om het fiets- en voetgangersverkeer veilig te mengen op gedeelde routes.

Inzending 22.png

Safe home - een sticker om mensen zich veiliger te laten voelen in de stad

Mensen voelen zich vaak onveilig als ze 's avonds laat fietsen. Dit kan zijn omdat er mensen zijn die hen lastigvallen of omdat iemand hen volgt of lijkt te volgen. Hulp vragen is moeilijk. Ze willen immers niet iemand 's nachts wakker maken. Het gevolg is dat sommige mensen het vermijden om 's nachts of in bepaalde gebieden te gaan fietsen. Wat betekent dat ze vroeg moeten vertrekken als ze naar een feestje gaan of een langere route naar huis nemen. Er zijn gelukkig veel mensen die anderen willen helpen. Het probleem is echter dat ze 's nachts minder zichtbaar zijn als iedereen slaapt. De oplossing is een sticker. Deze sticker kan naast de deurbel worden geplakt van iedereen die klaar staat om anderen te helpen in een bedreigende situatie. Door het ophangen van de sticker zegt de eigenaar: Je bent altijd welkom om aan te bellen in geval van een bedreigende situatie en wanneer je bang bent. Ook als het 's avonds laat is. Het zien van een straat met veel stickers zal je een veilig gevoel geven, wetende dat er mensen zijn om te helpen in geval van nood. Om ze extra zichtbaar te maken, lichten de stickers op in het donker.

Inzending 23.png

Eenrichtingstegels tegen spookrijden op fietspaden

Een van de grootste ergernissen in het verkeer is dat fietsers aan de verkeerde kant van de weg rijden, dit om een bocht af te snijden of om de rij bij een stoplicht voorbij te vermijden. Dit is niet alleen vervelend gedrag, maar ook gevaarlijk. Wachten aan de verkeerde kant van de weg betekent dat tegemoetkomende fietsers minder ruimte hebben om het fietspad op te gaan en uitwijkmanoeuvres moeten uitvoeren om een botsing te voorkomen. Bochten afsnijden en tegen het verkeer in rijden veroorzaakt door voor de hand liggende redenen onveilige situaties. Vooral de onvoorspelbaarheid van dit gedrag maakt het voor andere weggebruikers lastig om te anticiperen op de situatie. De oplossing is de 'One-way Tile'. Dit is een ontmoedigingsmiddel voor fietsers en scooterrijders die besluiten aan de verkeerde kant van de weg te rijden. De tegels zijn directioneel. Bij het rijden over de tegels in de juiste richting zal de fietser slechts een paar kleine richels voelen. Bij het rijden over de tegels in de verkeerde richting zal de fietser vervelende hobbels tegenkomen die oncomfortabel zijn om op te rijden. Dit zal mensen aanmoedigen om aan de goede kant van de weg te blijven. De tegels kunnen worden geplaatst in gebieden waar fietsers en andere fietspadgebruikers vaak tegen het verkeer ingaan.

Inzending 24.png

Vertragende toplaag

Het probleem: Het kruisen van de kruising op hoge snelheid. De fietser kan niet goed op anderen die uit verschillende richtingen komen. De verschillen in snelheid zorgen voor onveiligheid en agressie tussen fietsers.

De oplossing: Een gekleurde toplaag op een fietspad bij een kruising met 2 functies:

  1. Waarschuwingsfunctie: Het naderen van een kruispunt.
  2. Snelheidsreductiefunctie: Vertraag de fiets met behulp van verschillende soorten asfalt.

De toplaag is ruwer wat de fietser afremt maar ook glad oppervlak voorkomt als de weg nat is.

De inspiratie kwam van het Franse F1-circuit Paul Ricard, waar de verschillende lagen aan de zijkanten van het circuit worden aangebracht om de snelheid te verminderen wanneer de raceauto's de baan verloren.

De sociale veiligheid wordt versterkt door de waarschuwing voor gebruikers om te zakken en hen te waarschuwen voor fietsers uit alle richtingen.

Inzending 25.png

Amsterdamse Fietsetiquettes

Veel toeristen komen het hele jaar door naar Amsterdam. Ze komen vaak uit het buitenland en willen in de korte tijd veel bezienswaardigheden in Amsterdam bezoeken. Sommige van deze toeristen huren een fiets, omdat je je hiermee snel kunt verplaatsen van A naar B. Door de onbekende en gevaarlijke omgeving gebeuren er regelmatig ongelukken. Deze ongevallen zijn vaak het gevolg van het niet naleven van verkeersregels en verkeerssituaties. Dit kan worden voorkomen door toeristen vooraf in te lichten over de verkeersregels en het fietsgedrag voordat ze gaan fietsen. Hiervoor wordt een boekje gebruikt dat je vertelt wat je wel en niet moet doen in het Amsterdamse verkeer. Het boekje bestaat voornamelijk uit afbeeldingen. Dit laat zien hoe je niet moet handelen en wat je moet doen. Dit wordt aangegeven in de afbeeldingen met rode en groene cirkels en er is een rood kruisje een groen vinkje. Als uitleg volgt een korte beschrijving in het Engels van wat de gevolgen kunnen zijn van onjuist handelen. Dit boek is fysiek verkrijgbaar bij toeristische informatiepunten en het is mogelijk om een QR-code te scannen wanneer u een fiets huurt.

  • Inzending 26
  • Inzending 27
  • Inzending 28
  • Inzending 29
  • Inzending 30
  • Inzending 31
Inzending 26.png

Bescherm je fietstocht met HELMETA

HELMETA is een innovatief helmontwerp dat drie cruciale veiligheidsaspecten aanpakt voor rijders, andere weggebruikers (voetgangers en fietsers) en tegelijkertijd de fiets beschermt.

De belangrijkste functie van de helm is het waarborgen van de veiligheid van de drager. Dit wordt bereikt door optimale bescherming van het hoofd, inclusief het voorhoofd, de slapen en de achterkant van het hoofd, de meest kwetsbare gebieden tijdens een botsing.

HELMETA beschikt ook over een LED-lichtsysteem dat de zichtbaarheid van de drager voor andere weggebruikers verbetert, vooral bij weinig licht, waardoor de algemene verkeersveiligheid toeneemt.

Bovendien is HELMETA ontworpen om de fiets te beschermen. Hij kan veranderen in een fietskluisje, waardoor het risico op schade en diefstal wordt beperkt. Bovendien heeft HELMETA een sensor die detecteert wanneer de helm is vergrendeld met de fiets, waardoor de helm gemakkelijk kan worden teruggevonden.

Kortom, HELMETA biedt een totaaloplossing voor de veiligheid van fietsers, andere weggebruikers en de fiets. De geavanceerde functies maken het een ideale keuze voor iedereen die op zoek is naar maximale bescherming en veiligheid tijdens het fietsen.

Inzending 27.png

CAVs Bewaker

"Fietsers en andere kwetsbare weggebruikers detecteren, zelfs wanneer ze niet zichtbaar zijn."

Ons platform is ontwikkeld om kwetsbare weggebruikers te beschermen tegen commerciële of voertuigen voor slechtzienden, maar kan worden toegepast op alle voertuigen. Nauwe doorgangen, drukke knooppunten en kruispunten, samenvoegen van langzaam rijdend verkeer zijn allemaal gevarenzones voor VRU's (Vulnerable Road Users). Voertuigbestuurders en VRU's hebben niet dezelfde aanpak of denkwijze en daarom zal het delen van dezelfde ruimte uiteindelijk de kans op botsingen vergroten. Fietssnelwegen zijn een huidige trend, maar in veel gevallen verplaatsen zij alleen de congestie punten en de plaats waar ongevallen gebeuren. Ze zijn ook duur om uit te voeren en te onderhouden voor gemeenten met budgetten die voortdurend onder druk staan. Het aantal doden en ernstig gewonden stijgt en de concurrentie om de wegruimte neemt in hoog tempo toe. Met onze oplossing kunnen fietsers hun veiligheid weer in eigen hand nemen, worden gezien, kunnen automobilisten hen zien, maar vooral kunnen fietsers en automobilisten veilig naast elkaar bestaan.

Inzending 28 WeRide.png

WeRide Safely

Amsterdamse fietsers worden in hun dagelijks woon-werkverkeer geconfronteerd met aanzienlijke obstakels, zoals een ontoereikende infrastructuur, onveilige wegomstandigheden en onveilig parkeren. Bovendien kunnen Amsterdamse fietsers niet actief deelnemen aan de top-down besluitvorming van het stadsbestuur. Om deze problemen tegen te gaan, introduceren we de mobiele applicatie WeRide Today. Het stelt dagelijkse forenzen in staat om feedback te delen met hun stad en gebruik te maken van actuele informatie over beschikbare routes, weersomstandigheden en potentiële gevaren op straat, terwijl ze gestimuleerd worden om vaker te fietsen.

WeRide Today wil het bewustzijn voor stedelijk woon-werkverkeer vergroten door een gevoel van gemeenschap en burgerschap te stimuleren. Via de applicatie kunnen gebruikers in contact komen met elkaar, lokale fietsvriendelijke bedrijven en autoriteiten en suggesties doen voor verbeteringen op hun route voor een betere fietservaring. Door het bevorderen van authentieke, actuele stadsinformatie kan de app een plaats worden waar je de meest inclusieve en veilige routes in je stad kunt ontdekken.

Het product biedt gebruikers ook nuttige informatie over de voordelen van fietsen, zoals een betere gezondheid, geld- en CO2-besparing en de milieu-impact van de rit. Met deze mogelijkheden in gedachten willen we zowel ervaren als onervaren fietsers in staat stellen het meeste uit hun woon-werkverkeer te halen.

Inzending 29.png

De Trage Fietsstraat

De straten in Amsterdam worden steeds drukker! Om onze stad bereikbaar te houden voor de fiets legt de gemeente onder andere fietsstraten aan waar de fiets prioriteit heeft en de auto te gast is. Echter valt het op dat sommige fietsstraten ingericht zijn als een ‘snelle’ fietsstraat, met als gevolg dat auto’s alsnog fietsers gevaarlijk kunnen inhalen en dat sommige autobestuurders te dicht op fietsers gaan rijden. Uiteindelijk zorgt dat voor een onveilig gevoel onder de fietsers in het verkeer.

Daarom willen wij voorstellen om te werken met ‘trage’ fietsstraten, waarbij alle verkeersdeelnemers kunnen genieten van de omgeving dankzij de sterke aanwezigheid van bijzondere ruimtelijke elementen. De Plantage Middenlaan langs Artis is een goede plek om dit concept te testen, doordat hier relatief weinig auto’s rijden en hier ruimtelijk kwaliteiten en kansen zijn. Samen met mensen van de Plantagebuurt en een kunstenaar willen wij binnen zes maanden, street art van dierentuindieren plaatsen op het wegdek die de ‘snelheid’ uit de straat kan halen. Op lange termijn (circa vijf jaar) zou deze straat opnieuw ingericht kunnen worden, waarbij de trambaan en parkeervakken zijn vergroend, voetpaden zijn verbreed en overduidelijk is dat fietsers hier prioriteit hebben en de auto te gast is.

Draaien - Schuiven totaal.jpg

Draaien maar! Schuiven Maar!

Amsterdam is feitelijk een veilige stad. Maar het fietsen wordt soms als niet-plezierig ervaren. Met name slecht verlichte fietspaden en –wegen geven veel fietsers ’s avonds een beklemmend of onveilig gevoel.

Hier is op eenvoudige (en goedkope) wijze veel aan te doen. Niet door méér licht te brengen (dat zou weinig duurzaam zijn), maar door de bestaande hoeveelheid licht anders – eerlijker, efficienter en beter – te verdelen.

Niet meer licht – Beter verdeeld licht!

Met praktische maatregelen is de verlichting van het allergrootste deel van de fietspaden drastisch te verbeteren. Prettiger fietsen voor iedereen die in schemer en donker nog op pad gaat.

Snelle en eenvoudige maatregelen – Grote impact

De maatregelen in een notendop:

  • Draai de verlichting gericht op de (auto-)rijbaan 180° om.
  • Bij lantaarnpalen met twee lampen (één op de rijbaan, één op het fietspad gericht): draai de twee lampen onderling om (verwissel ze).
  • Bij lampen die aan kabels boven de weg hangen: verschuif de lampen 3 meter naar buiten, zodat ze recht boven het fietspad of de fietsstrook hangen.
  • Draai de prioriteit bij het onderhoud van lantaarnpalen om: verlichting gericht op fiets- of voetpaden wordt als eerste (altijd binnen 24 uur) gerepareerd.
Inzending 31.png

Upgrade huurfietsen in Amsterdam

Beschrijving van het probleem: Het ontbreken van basisvoorzieningen in de huidige huurfietsen vermindert zowel de veiligheid als het plezier van toeristen. Daarom is het een goed idee om huurfietsen te upgraden met wat extra uitrusting.

Beschrijving van de oplossing:

Remmen

Huidige huurfietsen (vooral NS-fietsen) hebben een terugtrapremsysteem, wat de meeste toeristen niet kennen. Dat leidt vaak tot verwarring en ongelukken. Dus upgrade het remsysteem naar normale handremmen.

Mobiele houder

De huidige huurfietsen worden niet geleverd met een mobiele houder voor navigatie. De meeste toeristen die voor het eerst in Amsterdam zijn, hebben de neiging om met één hand de fiets te sturen en in de andere hand een mobiel voor navigatie vast te hebben. Dat is erg gevaarlijk voor alle weggebruikers.

Stickers voor toeristische huurfietsen

Maak een uniek symbool voor huurfietsen, zodat het kan worden onderscheiden van de lokale fietsers. Dit geeft lokale fietsers en automobilisten een waarschuwing om voorzichtiger te zijn op de weg.

Amsterdam

Klaar om Amsterdam te bezoeken? De stad van het delen van fietskennis, inzicht en ervaring!

Bezoek ons

Door deze website te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van anonieme cookies die worden gebruikt voor het functioneren van deze website. Er worden geen privégegevens opgeslagen, enkel bij het aanmelden voor een van onze diensten. Meer over onze privacy en cookie verklaring.