Het gebruik van de fiets stimuleren bij sluiting Piet Heintunnel

Het gebruik van de fiets stimuleren bij sluiting Piet Heintunnel

Met interessante aanbiedingen en voorlichting over alternatieven voor de auto stimuleert Amsterdam het gebruik van de fiets tijdens de sluiting van de Piet Heintunnel. Die is nu ruim een jaar gesloten voor onderhoud en gaat eind dit jaar weer open.

De Piet Heintunnel, een belangrijke verkeersader aan de oostkant van Amsterdam, is sinds 25 juni 2021 dicht voor al het verkeer. Behalve voor tram 26, die IJburg verbindt met het centrum. Vanaf 2 december kan het verkeer gebruik maken van een volledig gerenoveerde Piet Heintunnel.

Alternatieven

Tijdens de sluiting kan wegverkeer omrijden, maar dat levert een langere reistijd op, met name in de spits. Automobilisten krijgen voorlichting over alternatieven zoals:

  • buiten de spits rijden
  • goedkoop parkeren op P+R Noord of Boven ’t Y en tram of trein nemen
  • een elektrische deelscooter met korting uitproberen
  • thuiswerken

Maar de sluiting is ook een aanleiding om het gebruik van de fiets te stimuleren. Fietsen rondom de tunnel is een snelle en gezonde manier om van deur tot deur te reizen. Ook is het heel handig om de fiets te pakken naar een P+R-locatie of treinstation, deze daar te stallen en vervolgens verder te reizen naar de eindbestemming.

Punten sparen

Reizigers kunnen tot eind september voor 10 euro een week lang een e-bike of e-bakfiets proberen, of gebruik maken van één van de bestaande deelfietsen of elektrische deelbakfietsen (beiden 1e uur gratis). Met de app Toogethr Cycles kunnen alle fietsers punten sparen als hun fietsrit een alternatief kan zijn voor de Piet Heintunnel. Die punten kunnen ze inwisselen voor leuke cadeaus of doneren aan een van de goede doelen in de buurt.

Tussenstand

Doel van de stimuleringsacties is om reizigers uit de auto op de fiets te krijgen en kennis te laten maken met de deelfietsconcepten. Daarnaast is de doelstelling om bij te dragen aan de ‘mobiliteitstransitie’ in Amsterdam. De tussenstand voor het fietsstimuleringsprogramma was in juli als volgt:

  • Met de Toogethr app zijn 15.000 gevalideerde fietsritten geregistreerd. Er zijn 2 validatiezones gedefinieerd, als een rit door beide zones gaat, kan die gezien worden als alternatief voor een rit met de auto door de Piet Heintunnel. In die 15.000 ritten werd 135.000 kilometer afgelegd.
  • Er waren 7.900 spitsmijdingen. Dit zijn alle gevalideerde fietsritten tijdens de spits (tussen 07.00 - 10.00 uur en 16.00 - 19.00 uur) door personen die in de enquête aangaven normaalgesproken wel eens met de auto door de Piet Heintunnel te rijden.
  • Er is 252 keer een e-bike (inclusief speedpedelec en e-bakfiets) gebruikt.

Evaluatie

De acties lopen nog even door: Fietsers kunnen de e-bike proberen tot en met september en het spaarprogramma van Toogethr Cycles loopt tot en met november. Na afloop van de acties deelt de gemeente opnieuw een ‘eindstand’ van het programma en worden de geleerde lessen gedeeld.

Amsterdam

Klaar om Amsterdam te bezoeken? De stad van het delen van fietskennis, inzicht en ervaring!

Bezoek ons

Door deze website te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van anonieme cookies die worden gebruikt voor het functioneren van deze website. Er worden geen privégegevens opgeslagen, enkel bij het aanmelden voor een van onze diensten. Meer over onze privacy en cookie verklaring.