Herinrichting fietsroute IJ - Geldersekade

Amsterdam trekt geld uit om de fietsroute tussen het IJ en de Geldersekade beter en veiliger te maken. De geplande herinrichting zorgt ervoor dat er meer ruimte is voor fietsers en voetgangers. Hierdoor wordt het prettiger en veiliger om de route te gebruiken. De aanpassing van de fietsroute IJ-Geldersekade is een maatregel uit de Agenda Amsterdam Autoluw. In dit programma wordt ruimte gemaakt voor voetgangers en fietsers en wordt de kwaliteit van de openbare ruimte verhoogd. Op de website van Gemeente Amsterdam leest u een uitgebreider artikel over de herinrichting van fietsroute IJ – Geldersekade.

De populariteit van de IJ-Geldersekade fietsroute stijgt. Het gevolg hiervan is dat de bestaande route fietsroute te krap en onoverzichtelijk is en dat er een gebrek aan ruimte is voor de oversteekplaatsen. Hierdoor is de fietsroute IJ-Geldersekade in de top 10 ‘meest onveilige plekken in stadsdeel Centrum’ beland. Er vinden relatief vaak ongelukken plaats en fietsers en voetgangers voelen zich er onveilig.

Maatregelen

De gemeente Amsterdam wil dit probleem aanpakken door eenrichtingsverkeer in te voeren voor auto’s in de Oostertoegang en op de Odebrug richting het IJ. Dit levert extra ruimte op voor fietsers en voetgangers. Door het eenrichtingsverkeer moeten de auto’s vanaf de Geldersekade rechtsaf, zodat er ook minder kruisend en doorgaand autoverkeer is. Daarnaast wordt de snelheid teruggebracht naar 30 km/uur op de kattenbrugstraat.

De herinrichting wordt positief ontvangen in de buurt. Door de maatregelen rijdt er minder verkeer in de Nieuwmarkt- en Lastagebuurt. Hierdoor verbetert de doorstroming van fietsers, voetgangers en het openbaar vervoer op het kruispunt met de Geldersekade.

Area of bicycle route IJ - Geldersekade.png

Werkzaamheden

Verwacht wordt dat de werkzaamheden eind maart 2023 van start gaan en ongeveer 18 maanden zullen duren. Hierbij worden ook andere werkzaamheden van Liander, Waternet en het GVB tegelijktijdig in meegenomen.

Bron: IJ tot Geldersekade: verbeteren van een drukke fietsroute - Gemeente Amsterdam

Amsterdam

Klaar om Amsterdam te bezoeken? De stad van het delen van fietskennis, inzicht en ervaring!

Bezoek ons

Door deze website te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van anonieme cookies die worden gebruikt voor het functioneren van deze website. Er worden geen privégegevens opgeslagen, enkel bij het aanmelden voor een van onze diensten. Meer over onze privacy en cookie verklaring.