Kinderen vaker op de fiets of wandelend naar school door game HiBike

De HiBike-game stimuleert kinderen om vaker de fiets te pakken of te lopen. Niet alleen naar school, maar ook in hun vrije tijd. Het spel is ontwikkeld voor kinderen uit de groepen 5, 6 en 7. HiBike vergroot de fietsvaardigheid en de kennis over verkeersregels. Kinderen voelen en bewegen zich daardoor veiliger in het verkeer.

Pilot in Amsterdam Zuidoost en Nieuw-West

We starten vanaf maandag 13 maart op twee scholen met een pilot van de HiBike-game; de Blauwe Lijn in Zuidoost en ’t Koggenschip in Nieuw-West. Sportcoaches en de docenten van de groepen die meedoen, begeleiden de kinderen. Totaal doen er 39 leerlingen mee (groepen 6 en 7) van de Blauwe Lijn en 70 kinderen (groepen 7) van ’t Koggenschip. De pilot wordt geëvalueerd. Na de pilot wordt bepaald hoe en op welke wijze we HiBike verder uitrollen op basisscholen in de stad.

Duur en verloop van de game

Het spel duurt 6 weken. In die weken werken de kinderen aan 3 doelen: bewegen, gezondheid en verkeerseducatie. Per fiets- of wandelactiviteit ontvangen de kinderen een sticker. Met een vol stickervel krijgen ze een tof festivalbandje en mogen ze door naar het volgende level. De game gaat van start met een kick-off bijeenkomst. Tijdens die bijeenkomst ontvangen de kinderen de spelinstructies, krijgen ze een BMX demonstratie en is een team fietsdokters aanwezig om de fietsen van de kinderen te controleren (zoals bandenspanning, verlichting, remmen).

Aanleiding

Amsterdam is een echte fietsstad, maar toch blijkt dat slechts 53% van de brugklassers naar school fietst. Terwijl dit landelijk 89% is. Vooral in de stadsdelen Nieuw-West, Noord en Zuidoost wordt weinig gefietst. Daarom beginnen we al vroeg op de basisschool met het stimuleren van fietsen. We zetten met verschillende projecten in op het vergroten van het fietsbezit, de fietsvaardigheid en het verbeteren van het imago van de fiets. Want fietsen is gezond, fietsen nemen weinig ruimte in en zijn veiliger.

Meer informatie

De HiBike game is ontwikkeld door de provincie Groningen en is op maat gemaakt voor Amsterdamse basisscholen. Wil je meer weten over de HiBike-game? Kijk dan op deze website.

HiBike .jpg
Amsterdam

Klaar om Amsterdam te bezoeken? De stad van het delen van fietskennis, inzicht en ervaring!

Bezoek ons

Door deze website te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van anonieme cookies die worden gebruikt voor het functioneren van deze website. Er worden geen privégegevens opgeslagen, enkel bij het aanmelden voor een van onze diensten. Meer over onze privacy en cookie verklaring.