Fietsenstallingen komen, … en gaan

Amsterdam werkt hard aan nieuwe ondergrondse fietsenstallingen. En ook onder water! Hieronder een paar voorbeelden. En een paar markante stallingen die zijn verdwenen.

Afgelopen week sloeg wethouder Egbert de Vries de eerste paal voor een nieuw stalling in het water van het IJ, net noordelijk van centraal station. Daar komen 4000 nieuwe fietsplekken en bovenop wordt de nieuwe IJ-boulevard gebouwd.

Aan de centrumzijde van het station is het werk aan stalling de Entree in volle gang. Daar komt plek voor 7000 fietsen onder het water van het Open Havenfront.

Op het Leidseplein is eind mei een Nieuwe stalling geopend.

Leidseplein stalling in aanbouw 2019 (3).JPG Leidseplein fietsenstalling in aanbouw 2019. Foto: Marjolein de Lange

Terwijl nieuwe stallingen komen, verdwijnen er twee markante oudere stallingen. De fietsparkeer pont bij centraal station in het IJ moest plaats maken voor het werk aan de IJ-boulevard stalling.

Pont Fietsparkeerpont 2021-04 vlak voor weg  (1).JPG Oude fietsparkeerpont achter Centraal station. Foto: Marjolein de Lange

De stalling naast poptempel Paradiso ging dicht toen vlakbij de Leidseplein stalling opende. De nogal steile trap van deze stalling had interessante voorzieningen. Borstels langs de helling af goot. En een fiets-rolband om te helpen omhoog te komen.

Paradiso stalling 2021-05 vlak voor sluiten (12).JPG Rolband bij voormalige stalling Paradiso. Foto: Marjolein de Lange
Amsterdam

Klaar om Amsterdam te bezoeken? De stad van het delen van fietskennis, inzicht en ervaring!

Bezoek ons

Door deze website te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van anonieme cookies die worden gebruikt voor het functioneren van deze website. Er worden geen privégegevens opgeslagen, enkel bij het aanmelden voor een van onze diensten. Meer over onze privacy en cookie verklaring.