Architectuurprijs voor ondergrondse fietsenstalling Leidseplein

Een half jaar na de opening is de ondergrondse fietsenstalling bij het Leidseplein in de prijzen gevallen. De Architecture Masterprize Award (AMP) kent de prijs toe in de categorie Infrastructuur.

De stalling onder het Kleine-Gartmanplantsoen, grenzend aan het Leidseplein, is gebouwd voor 2.000 fietsen. Op het Leidseplein waren 's avonds en 's nachts weinig parkeerplaatsen voor (brom)fietsen. Nu alle fietsen onder de grond staan, ziet het plein er een stuk overzichtelijker uit. Er is meer groen en er zijn zitbanken van totaal zo'n 250 meter. Kunstwerken van Hans van Houwelingen – 40 bronzen hagedissen - zijn geïntegreerd in het ontwerp van architectenbureau ZJA. De fietsenstalling is door de AMP bekroond als 'best of best' in de categorie ‘Infrastructure’. Klik hier voor meer informatie en beeldmateriaal.

  • Ingang ondergrondse fietsenstalling Leidseplein
  • Binnenkant ondergrondse fietsenstalling Leidseplein
Ondergrondse fietsenstalling bij het Leidseplein

Ingang ondergrondse fietsenstalling Leidseplein.

b4b78107258057b145634c2b774e3bbf.jpg

Binnenkant ondergrondse fietsenstalling Leidseplein.

Alleen voor fietsen

De stalling is alleen voor fietsen. Brom- en snorfietsen kunnen op straat in vakken parkeren. De fietsenstalling heeft 1 bouwlaag. Vorm, kleur en licht zorgen voor een prettige sfeer. In een klein deel van de stalling kunnen fietsen met bijzondere maten staan. Klik hier voor meer informatie.

Amsterdam

Klaar om Amsterdam te bezoeken? De stad van het delen van fietskennis, inzicht en ervaring!

Bezoek ons

Door deze website te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van anonieme cookies die worden gebruikt voor het functioneren van deze website. Er worden geen privégegevens opgeslagen, enkel bij het aanmelden voor een van onze diensten. Meer over onze privacy en cookie verklaring.